Van den Heiligenberg: "Nederland moet het niet van de duels hebben"

Claudia van den Heiligenberg
Claudia van den Heiligenberg Foto: © Pro Shots

De OranjeLeeuwinnen strijden woensdagavond met Duitsland om het laatste ticket voor de Olympische Spelen. Een pittige tegenstander voor de Leeuwinnen, zo weet ook voormalig international Claudia van den Heiligenberg.

Van den Heiligenberg speelde vier seizoenen in Duitsland en merkte daar hoe hard het Duitse voetbal is. "De eerste maanden heb ik het heel zwaar gehad. Elke millimeter in mijn lichaam deed pijn in de voorbereiding. Elke ochtend als ik opstond, vroeg ik me af hoe ik die dag ging doorkomen", blikt ze terug in gesprek met ESPN.

"Ik heb daar pas echt geleerd dat het gewoon moet gebeuren, ongeacht hoe je je voelt. In Nederland werd me vaak gevraagd hoe ik me voelde, in Duitsland is dat gewoon minder", vertelt Van den Heiligenberg. De discipline is hard: "In de voorbereiding is het niet rustig opbouwen. Bij oefenwedstrijden speel je één helft, de andere helft loop je 45 minuten lang op de atletiekbaan."

"Dan kreeg je een hartslagmeter mee en dan moest je op een bepaalde hartslag blijven lopen. Bij Jena moest je na een training van twee uur nog zo snel mogelijk vijf kilometer rennen", weet de voormalig voetbalster nog. Die mentaliteit zit er bij elke Duitse voetbalster in. "Toen ik bij Ajax speelde, wist je bij sommige ploegen gewoon dat je ging winnen. Dat had je in de Duitse competitie gewoon niet."

"De tackles zijn harder. Iedereen is loopsterk en fysiek, dus ook de topploegen hebben moeite met elke tegenstander. Je weet gewoon dat dat lastige wedstrijden worden", aldus Van den Heiligenberg, die weet dat het woensdagavond ook fysiek gaat worden. "Nederland moet het woensdag van het voetballende hebben, niet van de duels", is haar conclusie.

Lees meer:
0 reacties