Van den Heiligenberg: "Je wil dat de competitie als geheel groeit"

Claudia van den Heiligenberg
Claudia van den Heiligenberg Foto: © Pro Shots

De speelsters uit de Azerion Vrouwen Eredivisie maakten afgelopen weekend een statement voor betere salarissen. De grote vraag is: gaat er snel iets veranderen?

Claudia van den Heiligenberg benadrukt dat het een complexe situatie is. "Alle eredivisiespeelsters een fulltime-contract op basis van het minimumloon bieden is veel geld. Iemand zal dat moeten ophoesten", zegt de oud-international en tegenwoordig gezicht van spelersvakbond VVCS in gesprek met de NOS.

Van den Heiligenberg vindt het wel bijzonder dat het een actie is vanuit alle speelsters. "Dit geeft aan dat het niet alleen maar gaat over 'ik speel bij Ajax en ik heb het goed', maar dat je wil dat de competitie als geheel gaat groeien. Als een Telstar sterker wordt, heeft iedereen daar baat bij", geeft ze aan.

Momenteel zijn er onderhandelingen tussen de clubs en de KNVB over het verplicht aantal contractspeelsters. Iedere club moet momenteel vier contractspeelsters hebben, maar dit zou omhoog moeten via de staffel 8-12-16. In overleg met de speelsters en clubs gaat de KNVB hierover beslissen.

Maar wat als er geen knopen worden doorgehakt? "Clubs die wel aan het investeren zijn, zijn bang dat ze investeren in een competitie die kapot gaat. Ze vrezen dat speelsters naar het buitenland vertrekken, omdat ze daar wel als fullprof aan de slag kunnen."

Lees meer:
0 reacties