Van den Heiligenberg: "Dan ben je van geen enkele waarde meer"

Claudia van den Heiligenberg-Vonkova
Claudia van den Heiligenberg-Vonkova Foto: © Orange Pictures

Sara Björk Gunnarsdóttir kwam deze week naar buiten met het nieuws dat ze tijdens haar zwangerschap niet haar volledige salaris heeft ontvangen van Olympique Lyon. Betaaldvoetbalclubs moeten speelsters tijdens hun zwangerschap doorbetalen, zo staat in de regels van voetbalbond FIFA.

In Nederland waren er eerder ook speelsters die hun loopbaan onderbraken voor een zwangerschap, zoals bijvoorbeeld Desiree van Lunteren. "Ze laten zien dat het wél kan. Veel vrouwen, ook in Nederland, weten niet wat hun rechten zijn. Hoe vaker het voorvalt, hoe meer het als normaal wordt beschouwd. Want dat is het in principe ook", geeft Claudia van den Heiligenberg aan in gesprek met de NRC.

De voormalig international, momenteel actief voor spelersvakbond VVCS, zag het zelf nooit echt als mogelijkheid om tijdens haar carrière zwanger te worden. Kwam het wel eens ter sprake in de kleedkamer? "Het is ons nooit expliciet gezegd dat het niet kan, maar het gevoel dat het een wezenlijke optie was, kregen we nooit. Er werd niet over gesproken", is ze eerlijk.

Gunnarsdóttir had angstgevoelens toen ze erachter kwam dat ze zwanger was. Van den Heiligenberg benadrukt dat het juist de mooiste tijd van je leven zou moeten zijn. "Er gebeurt iets heel moois in je buik. Dat er vervolgens niet meer naar je omgekeken, je zelfs wordt afgeschreven, is buitengewoon kwalijk. Voor zo’n club ben je van geen enkele waarde meer. Want topsport en zwangerschap, dat gaat niet samen, toch?", besluit ze.

Feyenoord of PSV wint voor 50 (!) keer je inzet!

FC Twente en PSV nemen het zondagmiddag tegen elkaar op in De Kuip. Wie wint de topper tussen de nummers twee en één van de Eredivisie? Als nieuwe speler bij Unibet krijg jij 50 (!) keer je inzet bij een zege van Feyenoord of PSV! Schrijf je hier in claim de UniBoost!

Lees meer:
0 reacties
Agenda
za
9/12
PSV V
14:00
Ajax V
za
9/12
Feyenoord V
16:30
ADO Den Haag V
zo
10/12
Excelsior Rotterdam W
12:15
SC Heerenveen V
zo
10/12
Utrecht W
12:15
Fortuna Sittard W
zo
10/12
Telstar W
12:15
PEC Zwolle V
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 FC Twente V 8 20 24
2 Fortuna Sittard W 9 14 19
3 Ajax V 8 12 19
4 PSV V 10 13 17
5 Utrecht W 10 -4 17
6 PEC Zwolle V 9 3 16
7 ADO Den Haag V 9 4 12
Bekijk de hele stand