Van den Heiligenberg: "Als je meedoet, moet je ambitie hebben"

Claudia van den Heiligenberg
Claudia van den Heiligenberg Foto: © Pro Shots

Ajax kan zich dinsdagavond plaatsen voor de kwartfinales van de UEFA Women's Champions League. In een poule des doods, met AS Roma, Bayern München en Paris Saint-Germain, hadden niet veel mensen dat verwacht.

"Voorafgaand aan de Champions Leaguewedstrijden leek het me onmogelijk", geeft ook Claudia van den Heiligenberg toe. "Maar nu Ajax een aantal keren boven verwachting heeft gepresteerd, zit het er toch wel in. Anderzijds: andere landen ontwikkelen zich ook. Je moet wel meegroeien", zegt de oud-international in Het Parool.

Onlangs liet Ajax-captain Sherida Spitse zich nog kritisch uit over het gebrek aan investering in de Azerion Vrouwen Eredivisie. De ervaren middenveldster wilde strengere eisen vanuit de KNVB. Zo is er een licentie-eis dat vier speelsters een contract moeten hebben. Van den Heiligenberg: "De licentie-eis moet minstens verdubbeld, van vier naar acht."

"Speelsters moeten beschermd zijn bij een zware blessure. Zonder contract heb je geen rechten en krijg je niet doorbetaald", geeft de voormalig voetbalster aan. "Bij clubs als Ajax, PSV, Feyenoord en Twente is het goed geregeld. Anderen geven geen salaris, maar verlangen wel dat speelsters minimaal zeven keer per week op de club zijn. Dat is scheef."

Van den Heiligenberg is actief voor spelersvakbond VVCS. Zij willen een collectieve cao in Nederland. "Je kan niet de hele zaak afremmen omdat één of twee clubs niet mee willen. Als je meedoet in de eredivisie moet je ambitie hebben", is ze duidelijk.

Lees meer:
0 reacties