'Vak van scheidsrechters is heel lang een mannenwereld geweest''

Franca overtoom shona shukrula 600c0e4f3e7a6
Franca overtoom shona shukrula 600c0e4f3e7a6 Foto: © Pro Shots

Door het succes van de OranjeLeeuwinnen is de populariteit van het vrouwenvoetbal in Nederland gestegen. Dat uit zich niet alleen in meer aanmeldingen.

Ook zijn er steeds meer vrouwelijke voorzitters, vrouwelijke trainers en vrouwelijke scheidsrechters actief in het voetbal. Christel van Hoewijk is scheidsrechterscoördinator bij Ter Leede. Ze begon als lid van de scheidsrechterscommissie bij VVSB en volgde, op verzoek van de KNVB, de opleiding tot scheidsrechterscoördinator.

"Ik heb heel veel geleerd op de cursus. Met name het opstellen van een beleidsplan voor het werven en behouden van scheidsrechters is erg waardevol geweest. Dat plan is jouw leidraad en zorgt ervoor dat je iets hebt om op terug te vallen, ook richting het bestuur", vertelt Van Hoewijk op de website van de Nederlandse voetbalbond.

"Maar daarnaast heb ik op de opleiding ook de nodige spelregelkennis opgedaan. Overigens begonnen er maar vier vrouwen aan de cursus, waarvan er twee na een avond al waren afgehaakt. Ik heb zelf wel doorgezet en ben daar nog altijd blij mee", geeft ze aan. Volgens Van Hoewijk beschikken de meeste vrouwen over eigenschappen die goed van pas komen voor de rol van scheidsrechterscoördinator.

"Mannen zijn vaak wat nuchterder en zakelijker. Vrouwen zijn socialer en hebben meer aandacht voor anderen. Vrouwen vragen eerder hoe het met iemand gaat, of het fluiten goed is bevallen en of je nog een keer een wedstrijd wil leiden", merkt ze op. "Bovendien denk ik dat vrouwen sneller aanvoelen wanneer iemand niet helemaal goed in z’n vel zit."

"Daar praat ik dan over met iemand en op die manier kweek je een band. Ik ben heel erg betrokken bij ‘mijn’ scheidsrechters. Die persoonlijke benadering is wel typisch voor vrouwen", aldus Van Hoewijk, die als doel heeft om meer vrouwelijke scheidsrechters te werven voor Ter Leede.

"Het vak van scheidsrechters is heel lang een mannenwereld geweest. Je zag eigenlijk nooit vrouwen op televisie. Daar komt nu langzaam verandering in. In Nederland hebben we Lizzy van der Helm en Shona Shukrula die het hartstikke goed doen. Dergelijke voorbeelden zijn heel belangrijk. Hopelijk keert het tij nu en gaan meer vrouwen zich aanmelden als scheidsrechter", besluit Van Hoewijk.

Lees meer:
0 reacties
Stand
# Team GS DS P
1 FC Twente V 24 69 60
2 Ajax V 24 48 54
3 PSV V 24 6 43
4 ADO Den Haag V 24 17 39
5 Feyenoord V 24 -8 35
Bekijk de hele stand