Uitbetalen WK-geld verloopt moeizaam: "Ondersteuning op maat"

Nigeria voor het duel met Engeland
Nigeria voor het duel met Engeland Foto: © BSR Agency

Zo'n drie maanden na het WK in Australië en Nieuw-Zeeland hebben veel speelsters niet het prijzengeld ontvangen dat ze vooraf werd toegezegd. Dat meldt het NRC.

Het medium sprak met bondscoaches, managers, speelsters, bonden en journalisten, waaruit bleek dat nog niet alle landen hun speelsters hebben uitbetaald. Volgens een woordvoerder van de FIFA hebben alle bonden inmiddels wel het prijzengeld op hun rekening staan.

De wereldvoetbalbond levert 'ondersteuning op maat' aan bonden, om er zo voor te zorgen dat het geld bij de speelsters terechtkomt. 'Op termijn' zal de FIFA een controle-onderzoek doen. Voorafgaand aan het WK van afgelopen zomer werd bekend dat niet alleen de bonden geld zouden krijgen, maar ook speelsters.

De Nigeriaanse speelsters hebben niets meer van hun bond vernomen. Speelsters van Jamaica hebben wel geld ontvangen, maar zijn in staking omdat zij nog geld tegoed hebben van de bond voor de wedstrijden die ze in aanloop naar het WK speelden.

In gesprek met het NRC geeft Sandra Lee Phillips, moeder van middenvelder Havana Solaun, aan dat haar dochter van 55.000 euro die zij als achtste finalist won, iets meer dan de helft overhield. Dat komt omdat zowel gastland Australië als Jamaica belasting hieven. "Datzelfde overkwam de Zuid-Afrikaanse speelsters, vertelt iemand dicht bij het team."

Volgens een ingewijde geeft de FIFA 'zo lang als nodig' ondersteuning zal geven aan bonden, om er zo voor te zorgen dat alle speelsters het bedrag krijgen waar zij recht op hebben.

Lees meer:
0 reacties
Agenda
za
28/09
Utrecht W
14:00
Excelsior Rotterdam W
za
28/09
Feyenoord V
14:00
AZ W
za
28/09
SC Heerenveen V
16:30
ADO Den Haag V
zo
29/09
Ajax V
12:15
PEC Zwolle V
zo
29/09
PSV V
12:15
Telstar W
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 ADO Den Haag V 0 0 0
2 Ajax V 0 0 0
3 AZ W 0 0 0
4 Excelsior Rotterdam W 0 0 0
5 FC Twente V 0 0 0
6 Feyenoord V 0 0 0
7 Fortuna Sittard W 0 0 0
Bekijk de hele stand