Twee speelsters van Oranje opgenomen in 'ESPN FC Women's Rank'

Lineth Beerensteyn en Jill Roord
Lineth Beerensteyn en Jill Roord Foto: © Orange Pictures

Twee OranjeLeeuwinnen zijn opgenomen in de 'ESPN FC Women's Rank', de top vijftig beste speelsters van ESPN. Het gaat om Jill Roord en Esmee Brugts. Vorig jaar stonden er drie Leeuwinnen in de ranglijst.

ESPN heeft 32 vrouwenvoetbalexperts van over de hele wereld gepeild. Zij werden gevraagd om anoniem hun beste vijftig speelsters van 2023 te kiezen. Onder de 32 experts waren ook vijf Nederlanders: Feyenoord-coach Jessica Torny, ESPN-presentatoren Fresia Cousiño Arias en Sanne van Dongen, ESPN-commentator Mark van Rijswijk en ESPN-redacteur Audrey de Ridder.

Met een gerangschikte stemming was elke nummer 1-stem vijftig punten waard, en elke nummer 50-stem was één punt waard. De eerste OranjeLeeuwin is terug te vinden op plek 43: Brugts. "Twee jaar geleden brak Brugts door bij PSV als redelijk onbekende aanvaller uit een dorp met nog geen vierduizend inwoners. In februari 2022 maakte ze haar debuut voor de OranjeLeeuwinnen en vestigde ze zich snel als een sleutelspeler voor het nationale team", schrijft De Ridder.

"Op het WK paste ze zich naadloos aan haar nieuwe rol als wingback aan en scoorde ze prachtige doelpunten, waardoor het Nederlandse team de kwartfinales bereikte. Brugts heeft er hard voor gewerkt", weet de redacteur. "De doelpunten die ze voor Nederland maakte van buiten het strafschopgebied zijn allesbehalve toevallig, omdat ze flink aan haar trap heeft gewerkt met een persoonlijke trainer. Nu heeft de 20-jarige al twintig caps verzameld bij Oranje. Vanwege haar betoverende techniek zal ze de komende jaren een speler zijn om in de gaten te houden."

Op plek 39 staat Roord. "We kennen Roord als een aanvallende middenvelder met fysieke kracht in de duels, techniek aan de bal en een neusje voor de goal. Dat laatste bleek maar weer, met vier doelpunten op het WK", geeft De Ridder aan. "Waar ze ooit doorbrak bij FC Twente, met een debuut op 16-jarige leeftijd, vertolkt Roord inmiddels een belangrijke rol bij Manchester City. Ze kan op beide flanken uit de voeten, en op 26-jarige leeftijd lijkt ze nog vaak terug te keren in de top-50-lijstjes van de komende jaren."

De top tien bestaat dit jaar uit respectievelijk Olga Carmona, die Spanje naar de wereldtitel schoot, Jenni Hermoso, Mapi León, Fridolina Rolfö, Alexandra Popp, Salma Paralluelo, Linda Caicedo, Mary Earps, Sam Kerr en nummer één Aitana Bonmatí. "Momenteel is er geen speler zo dominant in het vrouwenvoetbal als de tweebenige technicus van Barça", schrijft Sam Marsden over de spelmaakster van FC Barcelona en Spanje.

Lees meer:
0 reacties
Agenda
zo
21/04
ADO Den Haag V
12:15
Feyenoord V
zo
21/04
Excelsior Rotterdam W
12:15
Fortuna Sittard W
zo
21/04
Utrecht W
12:15
FC Twente V
wo
1/05
Ajax V
18:45
PSV V
wo
1/05
Excelsior Rotterdam W
18:45
ADO Den Haag V
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 FC Twente V 19 35 52
2 Ajax V 19 36 45
3 PSV V 20 27 38
4 Fortuna Sittard W 19 20 31
5 PEC Zwolle V 20 -1 28
6 ADO Den Haag V 19 8 26
7 Utrecht W 19 -10 26
Bekijk de hele stand