Tromp verkozen tot 'Promise' van Europa: "Toen kwam het besef"

Nikita Tromp neemt haar prijs in ontvangst
Nikita Tromp neemt haar prijs in ontvangst Foto: © FlowSports

Nikita Tromp is maandag door Mundo Deportivo verkozen als grootste talent van Europa. Dat gebeurde op de eerste editie van het European Women’s Soccer Gala, dat georganiseerd wordt door de Spaanse krant.

“Het is een hele mooie prijs en dit is een enorme eer. Het is echt een grote prijs. Ik heb in het verleden vaker prijzen gewonnen, maar dit is zó uitgebreid”, is de eerste reactie van de enthousiaste Tromp. Samen met haar management en familie vloog ze maandag naar Spanje. Daar stond eerst een tour door Camp Nou, het stadion van FC Barcelona, op het programma.

“Dat is natuurlijk supergaaf. FC Barcelona is een droomclub. Na de tour hebben we ons opgemaakt voor het gala. Ik had een mooie jurk uitgekozen, dat is zeker niet mijn dagelijkse outfit, haha. Het was wel echt serious business en toen kwam ook wel het besef van wat ik allemaal heb bereikt”, vervolgt de 19-jarige aanvalster, die Jule Brand (Hoffenheim), Lauren May Hemp (Manchester City), Haley Bugeja (Sassuolo), Vicki Becho (Olympique Lyon), Svenja Fölmli (Freiburg) en Maya Le Tissier (Brighton) achter zich liet in de strijd om de prijs.

"Het was wel echt serious business"
Nikita Tromp

Tromp gaat verder: “Normaal gesproken sta ik er niet heel erg bij stil, daar krijg ik niet echt de kans voor. Nu maak ik dit zo mee en denk ik ‘jeetje’. Het is echt heel speciaal. Natuurlijk had ik dit niet zonder mijn familie en teamgenoten kunnen bereiken, dus mijn dank gaat ook uit naar hen.”

De jeugdinternational keerde in 2020 terug bij Ajax, na een tussenstap bij PEC Zwolle. “Die stap heeft me goed gedaan. Ik begon bij Jong Ajax en wilde de stap naar de Eredivisie maken. Bij Ajax lukte op dat moment net niet, dus ben ik naar PEC gegaan, waar ik wel aan spelen toe kwam. Ik ben daar uiteindelijk wel volwassen geworden. Je leert echt de Eredivisie kennen.”

"De druk gaat soms in je koppie zitten"
Nikita Tromp

Haar tweede periode in Amsterdam bevalt Tromp goed. “Het gaat op zich wel lekker. De periodetitel was een mooie opsteker. Er was veel kritiek van buitenaf en het winnen van de periodetitel is dan een mooi en sportief antwoord. Ik moet er wel aan wennen hoor, dat mensen zich negatief uitspreken. Iedereen heeft nu wat te zeggen, ook omdat we vaker op tv te zien zijn. Mensen moeten kritisch zijn. Dat verschil merk ik wel. Maar het is ook goed, want het betekent dat de sport professioneler wordt.”

De Europese ‘parel’, zoals Tromp door Mundo Deportivo werd genoemd, merkt dat de druk steeds vaker komt kijken. “Ik kan daarin veel leren van mijn teamgenoten bij Ajax. Vooral op mentaal vlak. Als ik een kans mis, kan ik daar een week mee zitten. Dan zeggen zij: ‘en door’. Dat is ook volwassen worden. De druk gaat soms in je koppie zitten, om daarmee om te gaan moet je ook volwassen worden”, aldus de 19-jarige aanvalster.

Lees meer:
0 reacties
Stand
# Team GS DS P
1 FC Twente V 24 69 60
2 Ajax V 24 48 54
3 PSV V 24 6 43
4 ADO Den Haag V 24 17 39
5 Feyenoord V 24 -8 35
Bekijk de hele stand