Transferrecord verbroken: "Zullen zeker boven het miljoen komen"

Rachael Kundananji in actie namens Zambia
Rachael Kundananji in actie namens Zambia Foto: © Pro Shots

In januari brak Chelsea het transferrecord voor Mayra Ramírez. De ploeg uit Londen betaalde 500.000 euro voor de Colombiaanse spits. Deze week vestigde het Amerikaanse Bay FC een nieuw record. De nieuwkomer in de NWSL legde minimaal 735.000 euro neer voor Rachael Kundananji.

Opeens gaat het dus hard met de transfersommen in het vrouwenvoetbal, zo ziet ook Leoni Blokhuis. "Ik heb altijd gezegd dat het nooit boven het miljoen kwam, maar dat moet ik herzien", lacht de oprichtster van managementbureau FlowSports bij Sporza Daily. "We zullen zeker boven het miljoen komen en ik denk dat het sneller gaat dan we allemaal zouden verwachten."

Volgens Blokhuis is het geen toeval dat een club uit Amerika het record heeft gebroken. "De VS is het land dat zich al het langst en het meest professioneel mengt in het vrouwenvoetbal", weet de Nederlandse. Vroeger werden er nauwelijks transfersommen betaald voor speelsters, aangezien het overgrote deel korte contracten had.

"En er ging minder geld in om. Dat is aan het veranderen, want contracten gaan nu naar 3, 4 of 5 jaar en ik denk dat dat goed is. Zo kunnen speelsters zich meer focussen op hun eigen ontwikkeling", geeft Blokhuis aan. Ook op de Nederlandse velden worden er steeds vaker langere contracten uitgedeeld. "Meestal staan er in die contracten ook clausules dat iemand wel weg mag als die klaar is voor een nieuwe uitdaging of wanneer er een droomclub voorbij komt. Dat moet je niet in de weg staan, vind ik. Daar zijn we nog te klein voor."

In Nederland zijn transfersommen nog wel redelijk ongebruikelijk. "Het is gewoon een andere fase van ontwikkeling. 90 procent van de transfers wereldwijd verloopt nog steeds zonder vergoeding, maar ook dat zal de komende jaren gaan veranderen. Dan hebben we het natuurlijk niet over bedragen als bij Kundananji", aldus Blokhuis.

Lees meer:
0 reacties