Torny vertelt: "De schoenen van Sarina vullen was een enorme taak"

Andries Jonker en Jessica Torny
Andries Jonker en Jessica Torny Foto: © Orange Pictures

In de zoektocht naar een opvolger van Sarina Wiegman werd Jessica Torny gepolst door de KNVB. De huidig coach van Feyenoord vond zelf dat ze er toen nog niet klaar voor was.

"De schoenen van Sarina vullen was een enorme taak. Ze was Europees kampioen geworden en had de WK-finale gehaald", geeft Torny aan in gesprek met het NRC. "Maar ik wist dat er een periode kwam waarin moest worden doorgeselecteerd, dat had Sarina door het succes weinig gedaan. Je weet dan dat er een mindere periode aan kan komen."

Destijds vond Torny het moeilijk, zo erkent ze. "Ik heb nog steeds de doelstelling om ooit bondscoach te worden. Maar toen vond ik het moeilijk. Is dit de juiste stap, op het juiste moment? Ik heb besloten dat dat niet zo was. Het werd toen Mark Parsons en mensen zeiden: leg zijn cv nu eens naast dat van haar, haal de namen weg … wie kies je dan?", weet de coach nog.

Hoe ze daar nu in staat? "Dan denk ik: was ik te schijterig? Ik had gehoopt dat ik me naast Mark Parsons verder zou ontwikkelen, maar dat is natuurlijk heel anders gelopen omdat hij zijn draai niet kon vinden", vertelt Torny. "Toen heb ik wel een mindere periode gehad. Dat ik me afvroeg: vind ik coachen nog wel leuk? Kan ik me nog ontwikkelen in deze rol?"

Torny ging daarna aan de slag als assistent van bondscoach Andries Jonker. "Hij doet heel veel zelf, is heel directief en direct. Daar had de ploeg op dat moment behoefte aan, maar ik ben minder van dat directieve. Ik werd een beetje afwachtend. Gaf minder snel mijn mening, werd terughoudend."

Zo is de Vriezenveense naar eigen zeggen 'helemaal niet'. "Daarom wist ik: dit is voor mij niet goed, voor het team niet en het is niet eerlijk tegenover de bondscoach, want die vraagt natuurlijk het uiterste. Toen belde Feyenoord en dat kwam op het goede moment." In de winter van 2022 ging Torny aan de slag in Rotterdam.

Lees meer:
0 reacties