Torny over tijd bij SC Heerenveen: "Zat tegen overspannenheid aan"

Feyenoord-coach Jessica Torny
Feyenoord-coach Jessica Torny Foto: © Orange Pictures

Jessica Torny begon haar carrière als coach bij SC Heerenveen. De Vriezenveense kon in Friesland niet helemaal de trainer zijn die ze wilde zijn, zo is ze eerlijk in gesprek met het NRC.

"Na die periode heb ik weer moeten leren mensen om me heen te vertrouwen, zaken uit handen te geven", vertelt Torny. Bij SC Heerenveen moest ze 'alles zelf doen'. "Vrouwen werden apart gehouden van de mannen. We trainden op een ander complex. Foppe de Haan (oud-trainer van Heerenveen, red.), ondersteunde me wel, maar verder was er niets geregeld. Hoe ik videobeelden moest verzamelen..."

De huidig coach van Feyenoord vervolgt: "Na een wedstrijd laadde ik die via een usb-stick op mijn computer, maar dat duurde zo lang dat ik ’s nachts mijn wekker moest zetten om te zorgen dat de laptop niet uitviel. Dan had ik in de ochtend een paar beelden om aan de meiden te laten zien."

Of Torny werd tegengewerkt bij de Friese club? "Het is een betaaldvoetbalorganisatie, maar er was nog geen trainingsvorm die ik kon overnemen of gebruiken. Het budget ging elk jaar met tienduizenden euro’s omlaag, terwijl mij was beloofd dat de vrouwentak zou worden uitgebouwd."

"Ik ben best wel perfectionistisch, dus na drie jaar was ik daar wel echt … het zat tegen overspannenheid aan", is ze eerlijk. Bij Feyenoord gaat het er heel anders aan toe: "We zijn echt onderdeel van de club, hier op de academie lopen mannen en vrouwen door elkaar heen, en we gebruiken dezelfde faciliteiten."

Lees meer:
0 reacties