'Toen voelde ik de heftigste pijn uit het hele proces''

Op liza van der most 601e3e8458e69
Op liza van der most 601e3e8458e69 Foto: © Orange Pictures

Op 14 februari 2020 liep Liza van der Most een zware knieblessure op. Mede door het coronavirus was haar revalidatie intens, zo vertelt ze op de website van Ajax.

"In de Bergman-kliniek waar ik onder het mes ging, was iedereen al met corona bezig. Mensen schudden geen handen meer, overal stonden handsanitisors. De pijn die ik kort na mijn operatie voelde, was de heftigste pijn uit het hele proces. Het was een soort stekend gevoel waar je misselijk van wordt", blikt de verdedigster terug. Door het virus ging alles op slot, maar langdurig geblesseerde spelers mochten toch op Sportcomplex De Toekomst herstellen.

"Voor mij was er dus geen stop door corona. In tegenstelling tot mijn medespeelsters hoefde ik niet thuis te blijven", vertelt Van der Most, die de eerste drie maanden 'intens' noemt. "De fysio en ik: dat was de setting en zij was even mijn familie. In die eerste periode is het eigenlijk wel fijn om niet teveel mensen om je heen te hebben, die steeds vragen hoe het met je gaat. En om geen spelers te zien die met hun kicksen aan naar het veld lopen om wél te gaan voetballen."

De OranjeLeeuwin probeerde bewust te zijn van het feit dat er ook tegenslagen konden komen en dat ze die moest accepteren. Van der Most merkte dat het mentale aspect in de voetbalwereld lang achterwege is gebleven. "Je moest hard werken en dat was het. Je ziet dat nu wel veranderen, maar het voelt wel alsof er nog steeds een taboe op zit. Je mag niet struggelen en moet gewoon je beste beentje voor zetten. Ik denk dat daar nog heel veel winst te halen valt."

Lastig, vindt de verdedigster, want binnen de spelersgroep ben je ook concurrenten. "Het is niet makkelijk om dan open tegen elkaar te zijn. Het taboe moet nog steeds doorbroken worden. Het moet er op een natuurlijke manier insluipen dat het normaal wordt om een medespeler naar de psycholoog te zien lopen."

Inmiddels is Van der Most weer fit en stelt ze zich anders op. "Ik merk nu al dat daar veel waardering voor is. Ik probeer mijn mening te laten horen en probeer aanwezig te zijn", geeft ze aan. Haar doelen? Die zijn simpel: voetballen. "En ik wil niet vervallen in tevredenheid met het feit dat ik er nu weer bij zit. Ik denk dat ik er meer uit kan halen dan ik voor mijn blessure heb gedaan", besluit de verdedigster.

Lees meer:
0 reacties
Agenda
vr 10 dec. 2021, 19:30
Vrouwen Eredivisie
Feyenoord V -
-
PEC Zwolle V -
vr 10 dec. 2021, 19:30
Vrouwen Eredivisie
ADO Den Haag V -
-
Excelsior Rotterdam W -
zo 12 dec. 2021, 12:15
Vrouwen Eredivisie
VV Alkmaar W -
-
Ajax V -
zo 12 dec. 2021, 12:15
Vrouwen Eredivisie
SC Heerenveen V -
-
PSV V -
vr 17 dec. 2021, 19:30
Vrouwen Eredivisie
PEC Zwolle V -
-
SC Heerenveen V -
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 FC Twente V 11 24 21
2 Ajax V 10 15 19
3 Feyenoord V 11 5 19
4 PSV V 10 3 17
5 ADO Den Haag V 11 3 14
Bekijk de hele stand