"Tijdens een EK voor vrouwen gaat het continu over mannenvoetbal"

Marijn de Vries
Marijn de Vries Foto: © Orange Pictures

Bij een wedstrijd in het vrouwenvoetbal hoef je niet lang te zoeken voordat je commentaar tegenkomt. Opmerkingen als 'het veld moet kleiner' of 'het doel met kleiner' zijn vaak gehoord. Voormalig profwielrenner Marijn de Vries stipt het in haar nieuwe column aan.

"Maar kijkend naar het EK voetbal (voor mannen) en peinzend over de eerste Olympische Spelen waaraan evenveel vrouwen als mannen meedoen, vraag ik me af wat nu precies gelijkwaardigheid is. En of we daar ooit structureel over hebben nagedacht", schrijft ze in het NRC.

Bij volleybal hangt het net bij de vrouwen ook lager en bij basketbal is de bal waarmee vrouwen speler kleiner. Ook in het wielrennen, kogelstoten en schaatsen zijn er verschillen. "Waarom is dat? Wie heeft dat besloten?", vraagt De Vries zich hardop af. "Vrouwen kunnen best tien kilometer schaatsen of een even lange wielerwedstrijd als mannen rijden. Ze kunnen ook echt wel stoten met een zwaardere kogel, alleen dan komt de kogel niet zo ver."

Ze vervolgt: "Hoe komt het dat ik tijdens dit EK voetbal nog niemand over vrouwenvoetbal heb gehoord, maar dat het tijdens een EK voor vrouwen continu over mannenvoetbal gaat. En dan vooral over de vergelijking, waarbij de conclusie is dat mannen het voetballend echt veel beter doen. Dat eindeloze vergelijken was er onlangs toch ook niet tijdens de EK atletiek?"

De Vries weet het antwoord wel. "Het zit ’m in de traditie van de sport, in hoe lang vrouwen al mogen meedoen, en hoe geaccepteerd ze zijn. In atletiek is dat geen strijd meer, maar bij voetbal is het nog altijd een kwestie. Dan kun je zeggen: gelijkwaardigheid is als vrouwen precies hetzelfde spel als mannen mogen spelen. Maar dat is gelijkheid. Vrouwen zijn geen mannen. Onze lichamen zijn anders. We zijn gemiddeld minder snel, minder sterk en minder groot", schrijft ze.

Wat echte gelijkwaardigheid dan is? "Ik denk: hetzelfde spel, maar dan aangepast op vrouwenlijven. Want wat is het doel? Dat we maar blijven bewijzen dat we echt wel hetzelfde kunnen als mannen (wat niet zo is) of dat we zo aantrekkelijk mogelijke wedstrijden laten zien? Of een kleiner voetbalveld voor vrouwen echt de oplossing is, weet ik niet. Maar is de tijd niet aangebroken om in elke sport te onderzoeken hoe vrouwen niet de mannen moeten nadoen, maar in hun eigen kracht kunnen worden gezet?"

Lees meer:
0 reacties