Tess Kelder waagde sprong naar Amerika: "Absoluut waard geweest"

Tess Kelder
Tess Kelder Foto: © KingsTalent

In 2022 waagde Tess Kelder de sprong naar Amerika om haar passie voor voetbal na te jagen. Via KingsTalent vond ze haar weg naar Louisiana Christian University, waar ze haar talenten kon combineren met haar studie. In een exclusief interview deelde Tess haar reis, haar overwegingen en haar opwinding over de nieuwe uitdagingen die voor haar liggen.

De start van het avontuur:

Tess herinnert zich nog goed hoe haar eerste ontmoeting met KingsTalent haar leven veranderde. “Ik had wel eens eerder over KingsTalent en Amerika gehoord, maar had nog nooit echt de details over het hele proces,” legt ze uit. “Toen hebben mijn ouders en ik besloten om halverwege mijn voorexamenjaar te informeren en zijn we op gesprek gekomen na wat telefoontjes. Dat gesprek liep zo goed dat we diezelfde dag het proces in zijn gegaan.”

Het idee om naar Amerika te gaan bracht zowel blijdschap als bezorgdheid met zich mee voor de ouders van Tess. “Mijn ouders waren natuurlijk erg blij voor me en trots op me dat ik dit avontuur aan kon gaan,” zegt Tess, “maar aan de andere kant was ik pas 17 dus vonden het ook heel erg spannend om me daar alleen te laten zijn met alle uitdagingen en nieuwe dingen die op m’n pad kwamen.” Door beeldbellen lijkt de afstand wel iets kleiner zo geeft Tess aan. “We vinden het wel allemaal fijn dat ik elke vier maanden weer tijdelijk thuis ben. Dat breekt zo’n jaar in een positieve zin.”

De overgang naar een Amerikaanse universiteit bracht de nodige uitdagingen met zich mee, maar Tess benadrukt dat het alle moeite waard was. “Het hele proces heeft zeker wat moeite en tijd gekost,” zegt ze, “maar het is het absoluut waard geweest. De begeleiding van KingsTalent maakte alles echter een stuk makkelijker en sneller.”

Het verschil tussen Nederland en Amerika:

Tess merkt op dat het voetbal in Amerika een andere dynamiek heeft dan in Nederland. “Een groot verschil is hoe fysiek het voetbal in Amerika is,” legt ze uit. “De Amerikanen zijn echt atleten: sterk en snel. In Nederland ben ik gewend aan technisch en tactisch voetbal. In Amerika staat hard werken voorop.” Toch heeft Tess zich snel aangepast aan de Amerikaanse voetbalstijl en zichzelf in de kijker weten te spelen van andere scholen gedurende haar tijd bij Louisiana Christian University.

Transfer:

De keuze voor een transfer naar Texas Southern University kwam voort uit een bekende connectie. “De coach waar ik voor gespeeld heb de afgelopen twee jaar bij m’n vorige school, Louisiana Christian University, is nu de coach van de school waar ik naar transfer, Texas Southern University. Ze wilde me graag meenemen en zo is het hele transferproces van start gegaan.”

Tess kijkt vol enthousiasme naar de toekomst en haar doelen bij Texas Southern University. “Ik wil natuurlijk gewoon plezier hebben met elkaar, mezelf verbeteren als persoon en als voetbalster en als team goede resultaten behalen,” zegt ze vastberaden. “De absolute droom om met mijn nieuwe team te verwezenlijken is natuurlijk onze Conference winnen en naar de Nationals gaan!”

Zou je nog meer informatie willen over sporten en studeren in Amerika? En lijkt het jou een gaaf avontuur? Schrijf je dan in voor onze nieuwste Women's Soccer Try-Out bij VV Gemert en dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op!

Dit artikel is het resultaat van een samenwerking tussen Vrouwenvoetbalnieuws.nl en KingsTalent.

Lees meer:
0 reacties