Ten Berge: "Voorlopig ben ik helemaal op mijn plaats in Eindhoven"

Roeland ten Berge bij Go Ahead Eagles
Roeland ten Berge bij Go Ahead Eagles Foto: © Orange Pictures

Roeland ten Berge is terug in de Azerion Vrouwen Eredivisie. De coach, eerder actief bij SC Heerenveen, staat de komende twee seizoenen langs de lijn bij PSV.

Eerder was hij jarenlang actief in het mannenvoetbal. In 2017 ging Ten Berge aan de slag bij SC Heerenveen. "Dat was even omschakelen. Ik was trainer in het topamateurvoetbal, maar vrouwenvoetbal zat toen behoorlijk in de lift na het winnen van de Europese titel", vertelt hij aan Salland Centraal. Ten Berge gaat verder: "Ik wist niet wat ik in Heerenveen kon verwachten. Dat veranderde heel snel toen ik met speelsters daar sprak. Die waren zo gemotiveerd om beter te worden, dat sprak me erg aan. En het trainingscomplex Udiros net buiten Heerenveen, waar we dagelijks in de ochtend trainden, bood heel veel faciliteiten."

Uiteindelijk was Ten Berge vijf jaar coach van de Friese ploeg. "Ik heb er mooie dingen meegemaakt, we werden bijvoorbeeld derde en vierde in de eredivisie. En het was veel meer dan alleen trainen. Ik kon me bezighouden met het ontwikkelen van de jeugdopleiding en het scouten en halen van nieuwe speelsters in binnen- en buitenland. Zo kwamen er bijvoorbeeld speelsters uit Portugal en de VS."

Vorig seizoen zou hij aan de slag gaan bij PEC Zwolle, totdat Go Ahead Eagles op zijn pad kwam. Daar werd Ten Berge assistent van René Hake. "Het was ook mooi werk. Ik was verantwoordelijk voor balbezit (aanvallen), analyseerde tegenstanders om te kijken waar onze kansen lagen. Ik deed de besprekingen met beelden gericht op balbezit en bereidde trainingen voor en gaf delen van deze trainingen."

Toch wilde Ten Berge weer aan de bak als hoofdtrainer, iets wat hij nu weer bij PSV gaat doen. "Die club wil op termijn meedoen om de titelstrijd, succesvol zijn in de beker en in de Champions League. Dat zie ik als een fantastische uitdaging. De faciliteiten in Eindhoven zijn uitstekend weet ik inmiddels. Ooit hoop ik in het buitenland bij een topclub te werken of bondscoach te worden om aan een groot toernooi deel te nemen. Maar voorlopig ben ik helemaal op mijn plaats in Eindhoven. En blijft Raalte mijn uitvalsbasis", aldus de 46-jarige trainer.

Lees meer:
0 reacties