Te Brake merkt: "Liggen bij een klein tikje niet zo snel op de grond"

Sophie te Brake bij FC Twente
Sophie te Brake bij FC Twente Foto: © BSR Agency

Sophie te Brake beleefde eerder dit seizoen haar definitieve doorbraak bij FC Twente. De 21-jarige verdedigster stond tot dusver in elf competitiewedstrijden in de basis. Op voorhand was die opmars niet verwacht.

"Dat het wel gebeurde had ook te maken met behoorlijke blessures van Ella Peddemors, Kayleigh van Dooren, Danique van Ginkel en Marit Auée", blijft Te Brake nuchter in gesprek met De Twaalfde Man. "Ik heb de kans gekregen me te laten zien en heb die volgens mij redelijk gegrepen."

De Nederlandse jeugdinternational speelde eerst drie jaar bij de beloften. Vorig seizoen werd ze opgenomen in de selectie van de hoofdmacht. "Het was eerst best behoorlijk wennen om niet langer samen met jongens te voetballen", geeft Te Brake toe. Ze speelde jarenlang bij SV Grol, onder andere samen met Tiem Rots, de middelste broer van FC Twente-spelers Daan en Mats.

"Het is heel anders. Nadat ik eerst fysiek de kleinste en minst sterke en minst snelle van het hele team was, speel ik nu samen met meiden die in dezelfde fase als ik zitten. Op dat vlak moest ik groeien. Ik ben vooral fysiek een heel andere voetbalster geworden", merkt ze op. Te Brake gaat verder: "Nu ben ik niet langer een van de boys, maar een van de girls. Ook het voetbal zelf is heel anders. Bij de vrouwen is het minder fysiek, ligt het tempo wat lager en is er meer gezelligheid."

"Ik zit nu samen met de anderen in de kleedkamer, bij de jongens zat ik er altijd alleen", aldus de verdedigster, die ook op het middenveld uit de voeten kan. Ze merkt nog een verschil. "Vrouwen liggen bij een klein tikje ook niet zo snel op de grond. Gebeurt het wel, dan spreken we elkaar daarop aan. Bij FC Twente heb ik heel veel goede dingen bijgeleerd. Fysiek ben ik veel sterker geworden doordat ik geregeld naar de gym ga. Ik heb nu meer tactisch inzicht en mijn vaardigheden beter ontwikkeld, zoals met links en rechts spelen en dat soort dingen", aldus Te Brake.

Lees meer:
0 reacties