Susanna bij ADO Den Haag: "Ik had voor het buitenland kunnen kiezen"

Vanessa Susanna in het shirt van ADO Den Haag
Vanessa Susanna in het shirt van ADO Den Haag Foto: © Orange Pictures

Na avonturen bij PSV, in Engeland, Italië en België keerde Vanessa Susanna afgelopen zomer terug op de Nederlandse velden. Ze koos voor ADO Den Haag.

"Ik wilde weer thuis zijn, in mijn eigen land", legt Susanna haar keuze uit in gesprek met het Algemeen Dagblad. "Ik had voor het buitenland kunnen kiezen, maar toen ADO Den Haag contact opnam en ik met hen in gesprek kwam, kreeg ik het beste gevoel. Ze maakt tot dusver minder minuten dan vooraf gehoopt, maar toch heeft de 25-jarige aanvalster geen spijt van haar keuze.

"Het is een heel leuk team en de band met de trainer is goed. Iedere speler heeft een aantal keer in het seizoen een gesprek met de trainer en daarin is hij ook duidelijk. Ik vind het fijn dat hij eerlijk is", zegt Susanna over trainer Sjaak Polak. "Hij heeft zijn redenen om iemand anders op te stellen, maar het is aan mij om het ongelijk van de trainer te bewijzen."

De aanvalster merkt wel verschillen tussen Nederland en het buitenland. "Daar gaat het veel meer om resultaat. Ik heb geleerd veel meer te focussen op het winnen van wedstrijden", aldus Susanna, die veel heeft geleerd in Italië en Engeland. "Over het spel, de opvatting die in andere landen heerst, maar ook over mezelf. Je bent in een ander land meer op jezelf aangewezen."

Haar weg naar de top was niet altijd makkelijk: "Als ik nu naar mezelf kijk, ben ik heel trots op de weg die ik afgelegd heb en dat ik het gered heb om de top te bereiken", zegt de aanvalster, die ervaart dat het moeilijk is om de top te bereiken, maar nog moeilijker om aan de top te blijven. "Er zijn steeds meer meisjes gaan voetballen, daardoor gaat het niveau omhoog, maar er zijn dus ook steeds meer speelsters die klaar staan om je te vervangen als het niet goed gaat."

"En er zijn mensen die jaloers zijn of een mening over je hebben zonder dat ze je kennen. Je moet mentaal sterk zijn om daar mee om te gaan", aldus Susanna.

Lees meer:
0 reacties
Agenda
zo
29/01
Feyenoord V
12:15
Fortuna Sittard W
di
31/01
PSV V
19:00
FC Twente V
di
31/01
VV Alkmaar W
20:00
SC Heerenveen V
vr
3/02
VV Alkmaar W
19:30
Feyenoord V
vr
3/02
PEC Zwolle V
19:30
Excelsior Rotterdam W
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 FC Twente V 11 52 33
2 Ajax V 12 33 33
3 Fortuna Sittard W 10 10 19
4 ADO Den Haag V 11 9 16
5 PSV V 10 4 16
6 Feyenoord V 10 0 16
7 VV Alkmaar W 11 -21 10
Bekijk de hele stand