Stentler over relaties tussen coaches en speelsters: "Te ingewikkeld"

Leonne Stentler
Leonne Stentler Foto: © Pro Shots

Leicester City nam deze week afscheid van coach Willie Kirk. De trainer werd ontslagen na een onderzoek naar een vermeende relatie tussen hem en een speelster.

"Na een uitgebreide interne disciplinaire procedure en met respect voor de verplichtingen van de club op het gebied van de individuele privacy, werd vastgesteld dat Willie de gedragscode van het team heeft geschonden in een mate die zijn positie onhoudbaar maakte", zo meldde de club van keepster Lize Kop.

Meerdere coaches in Engeland spraken zich sinds de schorsing van Kirk uit over relaties tussen coaches en speelsters. Ook Sarina Wiegman, bondscoach van de Engelse nationale ploeg, werd om haar mening gevraagd. Zij vindt dat er een verbod op relaties tussen coaches en speelsters moet komen.

Wat kun je afspreken over deze relaties? "Leidinggevenden moeten de gelegenheid hebben om in te grijpen als een coach een relatie met een speelster krijgt", zo vindt Leonne Stentler. De voormalig voetbalster kan zich van alles voorstellen bij de gevolgen van een relatie tussen een coach en zijn/haar pupil.

"Vanwege de machtsverhouding is dat te ingewikkeld", oordeelt Stentler in het Algemeen Dagblad. "Het zorgt voor ongelijkheid en het kan de teamsfeer beïnvloeden. Speelsters kunnen het gevoel hebben dat iemand wordt voorgetrokken. Ik denk dat het heel normaal is dat er dan van één van de twee afscheid genomen wordt. Ik vind het geen gek idee als clubs met elkaar gaan praten om in de overkoepelende cao iets op te nemen over dit onderwerp."

"In elk geval moeten er gedragscodes worden opgesteld en moet er een meldingsplicht zijn voor de betrokkenen als er een relatie ontstaat. Je kan dit maar beter aan de voorkant goed hebben afgekaart", aldus Stentler.

Lees meer:
0 reacties
Agenda
za
20/04
Ajax V
14:00
AZ W
za
20/04
PEC Zwolle V
14:00
Telstar W
za
20/04
PSV V
16:30
SC Heerenveen V
zo
21/04
ADO Den Haag V
12:15
Feyenoord V
zo
21/04
Excelsior Rotterdam W
12:15
Fortuna Sittard W
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 FC Twente V 19 35 52
2 Ajax V 19 36 45
3 PSV V 19 22 35
4 Fortuna Sittard W 19 20 31
5 ADO Den Haag V 19 8 26
6 Utrecht W 19 -10 26
7 PEC Zwolle V 19 -3 25
Bekijk de hele stand