Steen ziet 'vicieuze cirkel': "Er is in de breedte niets opgeschoven"

Kelly Steen
Kelly Steen Foto: © Pro Shots

De speelsters uit de Azerion Vrouwen Eredivisie willen een cao voor alle speelsters, met daarin tenminste een minimumloon voor 40 uur. Op papier spelen zij momenteel betaald voetbal, maar de werkelijkheid is anders, zo benadrukt Telstar-doelvrouw Kelly Steen.

De goalie combineert het voetballen met een baan als belastingadviseur bij BDO. Dat doet ze 32 uur in de week. "En dan ben ik nog een van de contractspeelsters bij Telstar. Het grootste gedeelte staat voor een onkostenvergoeding of vrijwilligersvergoeding op het veld", stipt ze aan in het Algemeen Dagblad.

'Betaald voetbal = betaald worden' komt niet alleen van de 'kleinere clubs', zo maakt Steen duidelijk. "Ook clubs als Ajax, dat dinsdag nog voor 35.000 mensen in de Champions League speelde, en FC Twente hebben behoefte aan een betere competitie. Veel speelsters trekken nu snel naar het buitenland of stoppen eerder om rond te kunnen komen. Dit is een solidair statement van de hele eredivisie, want het moet impact hebben op de héle competitie."

Volgens de keepster van Telstar was de wedstrijd van haar ploeg tegen Fortuna Sittard, die eindigde in 0-8, 'helaas een mooi voorbeeld'. "Veel meiden van Fortuna werken niet en werken elke dag gefocust naar de wedstrijd toe. Bij ons gaan meiden 07.00 uur de deur uit voor werk of studie, eten daarna snel, trainen of spelen een wedstrijd en werken zelfs daarna nog door. Ik heb een kantoorbaan waarbij ik fysiek veel rust heb, maar hoe intensief denk je dat zo’n dag voor meiden in het onderwijs is?"

"Die zijn overdag met 30 kinderen bezig. Het is continu een kwestie van tijdsmanagement: kijken of er file staat, racen naar de club en deze vrijdag krijg je dan ook nog 8-0 op je broek... Wij willen ons óók volledig focussen op het profvoetbal en werken als voetbalster", klinkt het.

Tijd voor meer investeringen, kwaliteit en aandacht, dus. "Het is een vicieuze cirkel", aldus Steen. "De eredivisie bestaat al zeventien jaar, maar is in de breedte niets opgeschoten. Het is geen kwestie van licentie-eisen verhogen en achterover leunen. Er moet snel iets gebeuren. Veel meiden twijfelen om te stoppen met voetballen omdat ze niet rond kunnen komen. Dat gaat ook ten koste van talent. Een cao voor minstens 40 uur met in elk geval het minimumloon. Dat moet de basis worden. Zo snel mogelijk."

Lees meer:
0 reacties