Spitse wijst: "Daar moeten we in het clubvoetbal ook meer naartoe"

Sherida Spitse
Sherida Spitse Foto: © Pro Shots

Ajax en FC Twente strijden deze week in de voorrondes van de UEFA Women's Champions League. Op Europees niveau wordt er steeds meer van de ploegen gevraagd, terwijl de Amsterdammers en Tukkers in eigen land veel te weinig tegenstand hebben.

Het WK liet zien hoe snel de internationale top groeit. "Wij moeten daarin mee. Door te zorgen dat wij als team elke dag een goed level halen op de training, dat we elkaar daarin uitdagen. Ook hoop je dat we in wedstrijden getriggerd worden om ermee aan de slag te gaan", zegt FC Twente-trainer Joran Pot in Trouw.

De KNVB wil van de Azerion Vrouwen Eredivisie een topcompetitie maken. Het bereiken van de groepsfase van de UEFA Women's Champions League is daarbij een van de belangrijkste dingen. Voor iedere club die meedoet aan het toernooi, keert de UEFA een bedrag van ongeveer 450.000 euro uit aan het land van herkomst.

Dit bedrag moet vervolgens verdeeld worden. "Dus alle eredivisieclubs profiteren ervan als Ajax of Twente zich kwalificeert", legt Lucienne Reichardt, manager vrouwenvoetbal bij de KNVB, uit. Ook kan Nederland bij een goed resultaat extra punten halen op de coëfficiëntenranglijst van de UEFA. Een hogere plaats maakt de Azerion Vrouwen Eredivisie aantrekkelijker voor buitenlandse speelsters en trainers.

"Het halen van de groepsfase is een belangrijke stap om als Nederland te laten zien dat wij ook naar dat niveau gaan. Daardoor willen speelsters hier misschien langer blijven spelen", zegt Suzanne Bakker, coach van Ajax. Ze ziet dat er in de nationale competitie nog altijd een strijd gaande is tussen fullprofs en semi-profs.

"Bij Ajax hebben we een cao. De meiden zijn fulltime voetbalsters. Ze hoeven er niet nog naast te werken of studeren. Dat geldt ook voor Twente, PSV en Feyenoord, maar die poule moet groter worden. Dan kan er over de hele linie meer getraind worden en krijgen we meer atleten op het veld. Zo kunnen we het niveau met elkaar omhoog krijgen", aldus Bakker.

Volgens Sherida Spitse moeten er ook qua intensiteit stappen gemaakt worden. "Als ik zie hoe keihard we bij Oranje trainen. Dat is intenser dan bij Ajax. Daar word je fitter van, waardoor je de manier van spelen echt negentig minuten lang kan volhouden. Daar moeten we in het clubvoetbal ook meer naartoe", oordeelt de Ajax-captain.

Zet €10 euro in & ontvang €50 euro aan FREE bets!

Kijk jij ook alweer uit naar het voetbalweekend? Unibet heeft een mooie actie voor nieuwe spelers! Klik hier om je te registreren, zet minimaal 10 euro in en krijg maar liefst vijf GRATIS (!) weddenschappen van 10 euro!

Lees meer:
0 reacties
Agenda
za
9/12
PSV V
14:00
Ajax V
za
9/12
Feyenoord V
16:30
ADO Den Haag V
zo
10/12
Excelsior Rotterdam W
12:15
SC Heerenveen V
zo
10/12
Utrecht W
12:15
Fortuna Sittard W
zo
10/12
Telstar W
12:15
PEC Zwolle V
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 FC Twente V 8 20 24
2 Fortuna Sittard W 9 14 19
3 Ajax V 8 12 19
4 PSV V 10 13 17
5 Utrecht W 10 -4 17
6 PEC Zwolle V 9 3 16
7 ADO Den Haag V 9 4 12
Bekijk de hele stand