Spitse niet meer als middenvelder bij Oranje: "Het is hoe het is"

Sherida Spitse
Sherida Spitse Foto: © Pro Shots

Sherida Spitse heeft 225 interlands op haar naam staan, en vrijwel allemaal als middenvelder. Maar daar is nu verandering in gekomen, Oranjes Recordinternational staat nu in de verdediging. Op haar nieuwe plek vergroot ze haar kennis, met aankomende vrijdag de wedstrijd op Wembley tegen Engeland.

Het leek er even op dat Sherida Spitse op het WK van Nieuw-Zeeland en Australië niet in de selectie zou komen. Andries Jonker probeerde het namelijk met Damaris Egurrola op de plek van Spitse. De 33-jarige international bleef hard werken en had een hekel aan te vroege conclusies trekken over of haar basisplaats in het Nederlands elftal voorbij zou zijn.

Maar toen Jonker de opstelling veranderde en met vleugelverdedigers ging spelen stelde hij Spitse op als rechter centrale verdediger. Het is even wennen aangezien ze sinds 2006 al als middenvelder voor Oranje speelde. Maar "Het is hoe het is", denkt spitse. En het is ook hoe ze zichzelf nu ziet.

,,Natuurlijk kan ik nog steeds op het middenveld spelen, maar ik denk dat ik met het oog op de kwaliteiten die ik heb, bepaalde kwaliteiten nog meer naar voren komen dan toen ik op het middenveld speelde, ik kom continu aan de bal, terwijl ik op ‘zes’ afhankelijk ben van centrale verdedigers. Nu kan ík de middenvelders bedienen", trekt de verdedigster als conclusie. Volgens Spitse kwam de positieswitch op het goede moment, ze speelt met overtuiging en heeft de ene topwedstrijd na de andere.

Van jarenlang op het middenveld te hebben gespeeld naar een positie als verdediger is een grote stap. "Wanneer dek je wel door op de spits en wanneer niet? Wanneer stap je naar achter? Ik ben wel opeens de laatste, heb geen hele linie meer achter me. Maar eigenlijk gaat dat goed en kom ik vrij weinig in de problemen", stelt de aanvoerster.

Vrijdag spelen de Oranje leeuwinnen tegen de vrouwen van Engeland die onder de leiding van oud-Oranje coach, Sabrina Wiegman, spelen. De wedstrijd wordt gespeeld in het Wembley Stadium en er worden na verwachting zo'n 70.000 supporters verwacht. Voor Spitse gaat de voetbaldroom ook als verdediger gewoon verder: "Ik vind het mooi dat ik dit nog ga meemaken. Wembley stond nog wel op het lijstje, hoor. Dit gaan we nooit meer vergeten.”

Lees meer:
0 reacties
Agenda
zo
3/03
FC Twente V
12:15
Ajax V
zo
3/03
AZ W
14:30
Utrecht W
zo
3/03
Telstar W
16:45
SC Heerenveen V
za
9/03
ADO Den Haag V
14:00
Telstar W
za
9/03
Fortuna Sittard W
16:30
AZ W
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 FC Twente V 15 35 45
2 Ajax V 15 31 36
3 PSV V 15 21 30
4 Fortuna Sittard W 15 16 27
5 ADO Den Haag V 15 6 22
6 PEC Zwolle V 15 0 21
7 Utrecht W 15 -11 21
Bekijk de hele stand