Spitse: "Je gaat ook niet voor niks bij de Albert Heijn werken"

Sherida Spitse liet zich de afgelopen periode meerdere keren uit over de salarissen in de Azerion Vrouwen Eredivisie. De captain van Ajax en de OranjeLeeuwinnen is van mening dat er betere omstandigheden gecreëerd moeten worden voor speelsters.

Bij Op1 gaat bondscoach Andries Jonker ook in op het onderwerp. "De betaalde voetbalclubs investeren steeds meer in de jeugdopleiding van meisjes", begint Jonker. "Dat is een goede ontwikkeling en gebeurd ook op steeds jongere leeftijd, maar daar hebben zij niks aan", zegt hij wijzend naar Spitse, die aan de overkant van de tafel zit.

"Dat had ik vroeger niet nee", reageert de recordinternational van Oranje. "Ik speelde tussen de jongens tot aan mijn zestiende, nu kunnen ze bijvoorbeeld hun jeugdopleiding volgen bij Ajax en kunnen ze daar al extra trainen. Dat is allemaal in ontwikkeling, en dat zijn alleen maar mooie stappen."

"Ik denk wel dat er nog stappen te maken zijn", gaat ze verder. "Ik kan nu alleen spreken over hoe ik het zie. We zijn vanaf 2006 bezig met de Eredivisie voor vrouwen en als ik dan kijk hoe die meiden worden betaald, die hebben niet het minimumloon maar spelen voor reiskosten. Als dat meer gaat gebeuren kunnen meiden ook meer gaan trainen en worden ze beter."

"De top zit ongeveer op 400.000 toch?", haakt presentator Jort Kelder in. "Sommige vrouwen verdienen dat wel", reageert Spitse lachend. "Maar dat zijn er maar een handje vol. In onze competitie is het het geval dat er wordt gespeeld voor een reiskostenvergoeding en ik hoop gewoon dat dat wordt aangepakt en dat we daardoor ook meer kunnen trainen."

"Dat is eigenlijk toch raar. Dat je profvoetballer bent maar dat je daarnaast nog moet gaan werken", stelt Welmoed Sijtsma. "Ja, sommige studeren of moeten daarnaast werken", reageert Spitse. "Je moet ook je huis kunnen betalen of willen meiden kinderen. Je gaat ook niet naar een Albert Heijn toe en gaat daar werken voor niks, en daar vind ik wel wat van."

Lees meer:
0 reacties