Spaanse speelsters komen met statement: "Tijd om te vechten"

Alexia Putellas kust de wereldbeker
Alexia Putellas kust de wereldbeker Foto: © BSR Agency

De speelsters van de nationale ploeg van Spanje weigeren voorlopig uit te komen voor het nationale elftal. Middels sociale media hebben de speelsters een statement gedeeld.

"De aangebrachte veranderingen zijn niet genoeg voor de speelsters om zich veilig te laten voelen in een omgeving waar vrouwen gerespecteerd worden, waar er steun is voor het vrouwenvoetbal en waar we ons potentieel kunnen maximaliseren", zo geven de speelsters aan, doelend op het ontslag van Jorge Vilda en het opstappen van Luis Rubiales.

Ze vragen om een aantal dingen, waaronder het aftreden van de president van de Spaanse voetbalbond. Ook roepen de speelsters op tot herstructurering van de vrouwentak van de bond, het presidentiële kabinet en de algemeen secretaris, de communicatie- en marketingafdeling en de afdeling ethiek/integriteit.

"De spelers van het Spaanse team hebben te allen tijde open gestaan voor dialoog en hebben geprobeerd duidelijke en goed onderbouwde redenen over te brengen die volgens ons noodzakelijk zijn om ons werk op het hoogste niveau te kunnen uitvoeren met het respect dat we verdienen", schrijven de speelsters.

Zij zijn ervan overtuigd dat er sterke veranderingen nodig zijn in leiderschapsposities bij de Spaanse voetbalbond en specifiek op het gebied van vrouwenvoetbal. "Wij geloven dat het tijd is om te vechten om te laten zien dat deze situaties en praktijken geen plaats hebben in het voetbal of de samenleving, dat de huidige structuur veranderingen nodig heeft."

Het statement is ondertekend door Ivana Andrés, Aitana Bonmatí, Alba Redondo, Alexia Putellas, Cata Coll, Enith Salón, Esther Gonzáles, Irene Paredes, Irene Guerrero, Jenni Hermoso, Laia Codina, María Pérez, Mariona Caldentey, Maria Rodríguez, Oihane Hernández, Olga Carmona, Ona Batlle, Salma Patalluelo, Rocío Gálves, Teresa Abelleira, Elene Lete, Fiamma Benítez, Inma Gabarro, Eva Navarro, Marta Cardona, Maite Oroz, Jana Fernández, Pati Guijarro, Lola Gallardo, Nerea Eizagirra, Ainhoa Moraza, Mapi Leon, Sandra Paños, Claudia Pina, Amaiur Sarriegi, Leila Ouahabi, Laia Aleixandri, Lucia Garcia en Andrea Pereira.

Overigens zou de nieuwe bondscoach, Montse Tomé, afgelopen vrijdag haar selectie voor de Nations League bekendmaken. Dit is uitgesteld, zodat er gesprekken kunnen plaatsvinden tussen de Spaanse bond en de speelsters die weigeren uit te komen voor de ploeg.

Lees meer:
0 reacties