'Spaanse kus' zorgde voor positieve ontwikkeling: "Niet meer zinloos"

Luis Rubiales kust Jenni Hermoso
Luis Rubiales kust Jenni Hermoso Foto: © Pro Shots

Afgelopen zomer barstte wederom de bom bij de Spaanse nationale ploeg, na de ongewenste kus van Luis Rubiales op de mond van Jenni Hermoso. Sindsdien is de emancipatiestrijd van de Spaanse vrouwen veel verder versterkt.

Maarten Steenmeijer, Emeritus hoogleraar Spaanse cultuur, weigert in de Rubiales-zaak te spreken van een typische strijd tussen machismo en feminisme. "Er wordt altijd zo'n stempel met machismo op Spaanse mannen gedrukt. Maar wij hebben toch ook Marc Overmars met zijn dickpics gehad?", vraagt hij zich hardop af in gesprek met NU.nl.

"Het was bij Rubiales zo Spaans omdat het zo fysiek was. Spanjaarden raken elkaar veel meer aan dan anderen", weet Steenmeijer. "Door de MeToo-beweging is er internationaal veel meer verzet tegen wangedrag van mannen gekomen. Die sneeuwbal is ook in Spanje gaan rollen", ziet hij.

Rubiales is inmiddels voor drie jaar geschorst door de FIFA. Er dreigt ook nog een celstraf. Dat heeft de emancipatiestrijd van de Spaanse vrouwen verder versterkt. "Ze hebben van de instituties gelijk gekregen. Van de pers en de politiek. Het is niet meer zinloos om dit in Spanje aan te kaarten."

Lees meer:
0 reacties