Sol eerste vrouw in Nederland met hoogste keepercoachopleiding

Eline Sol op het trainingsveld
Eline Sol op het trainingsveld Foto: © Pro Shots

Als eerste vrouw in Nederland heeft Eline Sol (30) onlangs de specialistische opleiding UEFA Goalkeepercoach A met succes afgerond. Dit is de hoogste opleiding die (inter)nationaal voor keepercoaches wordt aangeboden.

Sol is keepercoach van Jong OranjeLeeuwinnen, Oranje O20 en Oranje O17. Sinds 2015 maakt Sol deel uit van de technische staf van de nationale jeugdelftallen.

In december 2019 startte ze met UEFA Goalkeepercoach A, de specialistische opleiding voor keepers in het professionele voetbal. Onlangs kreeg Sol, als eerste vrouw in Nederland, haar diploma in bezit.

"Dat laatste is leuk, maar zegt me niet zoveel. Ik wil vooral mezelf op een steeds hoger niveau ontwikkelen en het hoogst haalbare bereiken. Als je als keepercoach verder wilt, dan moet je deze opleiding hebben voltooid", zegt ze op de website van de KNVB.

"Ik werk in een professionele omgeving waarin ik continu bezig ben met het keepersvak. Dat is natuurlijk op heel weinig niveaus het geval. Ook bij onze Eredivisieclubs is het niet vanzelfsprekend dat er fulltime een keepercoach aanwezig is", weet Sol.

Ze vervolgt: "Als we onze keepers zo belangrijk vinden, dan zullen we dus met z'n allen meer moeten doen om die talenten te ontwikkelen en kansen te bieden."

Ook Stefan Hoogsteder, coördinator van de nationale vrouwenteams bij de KNVB, is blij met de prestatie van Sol: "Het is heel mooi dat Eline als eerste vrouw in Nederland deze opleiding heeft voltooid."

"Allereerst natuurlijk voor haarzelf. Ze maakt een goede ontwikkeling door en behoort niet voor niets als keepercoach tot de staf van Onder 20 voor het WK in Costa Rica."

"Daarnaast past het binnen ons beleid om de begeleiding rond onze nationale (jeugd)teams verder te professionaliseren. Ook geldt Eline als een goed voorbeeld voor andere vrouwen die een technische functie in het voetbal ambiëren", aldus Hoogsteder.

Lees meer:
0 reacties
Stand
# Team GS DS P
1 FC Twente V 24 69 60
2 Ajax V 24 48 54
3 PSV V 24 6 43
4 ADO Den Haag V 24 17 39
5 Feyenoord V 24 -8 35
Bekijk de hele stand