Shukrula: "Met deze promotie is mijn droom een stap dichterbij"

Shona Shukrula
Shona Shukrula Foto: © Pro Shots

Shona Shukrula wordt de eerste vrouwelijke scheidsrechter in het Nederlands betaald voetbal, zo werd woensdag bekendgemaakt. Op de website van de de KNVB laat de 32-jarige Alkmaarse enorm trots te zijn.

“Dat is geweldig, ik ben echt heel blij. Het is een doel waar ik vijftien jaar naartoe heb gewerkt. Dat er geen enkele vrouwelijke scheidsrechter in Nederland mij voor is gegaan maakt het extra bijzonder. Ik vind het heel gaaf dat ik kan laten zien dat dit mogelijk is. Het zou mooi zijn als ik hiermee ook andere meiden inspireer om scheidsrechter te worden.”

Dat er in Nederland geen vrouwelijke voorbeelden zijn om zich aan op te trekken, maakt Shukrula niet uit. “Ik zie mezelf als sporter, net zoals de andere scheidsrechters in het betaald voetbal. Zij zijn mijn voorbeelden. Wat zij wekelijks laten zien in de Eredivisie of in Europa, dat wil ik ook bereiken. Het is niet makkelijk om de top te halen, maar dit is wel een stap in de goede richting. Ik heb het gevoel dat ik er klaar voor ben, dat ik dit ook echt nodig had.”

Ook is Shukrula niet bang voor de reacties vanaf de tribunes. “Dat hoort bij het voetballeven en het podium waar ik naartoe wil. Ik heb geen negatieve ervaringen uit het verleden. Ik wil op de juiste manier beoordeeld worden: op mijn kwaliteiten. Kritiek en feedback horen daarbij, dat is inherent aan een leven in de topsport.”

“Ik heb geleerd stap voor stap te denken, van wedstrijd naar wedstrijd", gaat ze verder. "Mijn grote doel is mijn debuut maken in het betaald voetbal. Met deze promotie is dat een stap dichterbij gekomen. Ik ben er echter nog niet, ik moet door. Ik zal me in het begin van het volgende seizoen opnieuw moeten bewijzen in de Tweede Divisie, laten zien wat ik kan. Op basis daarvan hoop ik dan mijn eerste wedstrijd in het betaald voetbal toegewezen te krijgen.”

Lees meer:
0 reacties