Shukrula helpt misverstand de wereld uit: ''Verschillende dingen''

Shukrula 5f96a34868842
Shukrula 5f96a34868842 Foto: © Pro Shots

Ze is een van de weinige vrouwelijke scheidsrechters in het mannenvoetbal. Shona Shukrula hoopt de eerste vrouw te worden die een wedstrijd in het Nederlands betaald voetbal fluit.

In andere landen gingen vrouwen Shukrula al voor. Zoals bijvoorbeeld Bibiana Steinhaus, die in 2017 in de Duitse Bundesliga ging fluiten. "Dat was groot nieuws en haalde ook de Nederlandse media. Wij hebben Shona, hoorde ik dan. Maar ik ben ruim tien jaar jonger. Daar kon ik dus niks mee", geeft de 29-jarige Nederlandse aan in gesprek met Voetbal International.

Wel vond Shukrula het positief dat vrouwelijke scheidsrechters zo op de agenda kwamen. "Dat was met Stéphanie Frappart, die dit seizoen in de Champions League debuteerde, ook zo. Natuurlijk wil ik dat ook, het zou heel gaaf zijn. Ooit. Het allermooiste is dat meisjes en vrouwen zien dat het kan. Het signaal dat ervan uitgaat is veel waard", vindt ze.

Dat het vrouwenvoetbal populairder wordt, wil echter niet zeggen dat meer vrouwen de fluit oppakken, geeft Shukrula aan. "Het een heeft niets met het ander te maken, het zijn twee totaal verschillende dingen. Het aantal fluitende vrouwen blijft nog altijd ver achter."

"Bij het vrouwenvoetbal zie je ook hoofdzakelijk mannelijke scheidsrechters. Het vrouwenvoetbal zit in de lift, dat klopt, maar dat heeft niets met mij of ons als scheidsrechters te maken", aldus de scheidsrechter, die wel een voorbeeldfunctie vervult.

"Ik zie mezelf niet als een voorbeeld, maar als een topsporter die er alles voor overheeft om in een mannenwereld het hoogste te bereiken. Ik wil bij de grote jongens horen. En als meisje moet je daar hard voor werken, dat wil ik graag", besluit Shukrula.

Lees meer:
0 reacties
Stand
# Team GS DS P
1 FC Twente V 24 69 60
2 Ajax V 24 48 54
3 PSV V 24 6 43
4 ADO Den Haag V 24 17 39
5 Feyenoord V 24 -8 35
Bekijk de hele stand