Shona Shukrula maakt promotie en schrijft historie: "Onwijs trots"

Shona Shukrula
Shona Shukrula Foto: © BSR Agency

Shona Shukrula wordt de eerste vrouwelijke scheidsrechter in het Nederlandse betaald voetbal. De 32-jarige Alkmaarse promoveert naar de groep scheidsrechters betaald voetbal, zo heeft de KNVB woensdag bekendgemaakt.

In het seizoen 2024/25 zal Shukrula toewerken naar haar eerste wedstrijd in de Keuken Kampioen Divisie. De arbiter fluit sinds het seizoen 2009/10 wedstrijden voor de KNVB. De afgelopen seizoenen leidde Shukrula wedstrijden in de Tweede Divisie en sinds 2020 was ze actief als vierde official in de Keuken Kampioen Divisie. Internationaal floot Shukrula UEFA Women’s Champions League-wedstrijden en EK- en WK-kwalificatie-interlands. 

Via het talententraject scheidsrechters betaald voetbal stroomt ze nu door naar het hoogste voetbalniveau in Nederland. Eerder maakten Sjoukje de Jong (2001), Nicolet Bakker (2011) en Franca Overtoom (2018) als assistent-scheidsrechters hun debuut in het betaald voetbal. Overtoom vlagt sinds 2020 ook in de Eredivisie en was afgelopen seizoen de enige vrouwelijke assistent-scheidsrechter op het hoogste Nederlandse voetbalniveau.

"Ik ben onwijs trots op mijn promotie naar de groep scheidsrechters betaald voetbal", reageert Shukrula. "Hier heb ik vijftien jaar keihard voor gewerkt. Ik ben blij met het vertrouwen dat de KNVB in mij heeft, maar ik ben er nog niet. Mijn debuut ligt in het vooruitzicht, maar moet nog wel gebeuren."

"Vanaf nu focus ik me volledig op het maken van mijn eerste optreden als scheidsrechter in het betaald voetbal volgend seizoen", aldus Shukrula.

Lees meer:
0 reacties