Scholten wijst naar Spanje: "Je vuist laten zien heeft effect"

Spanje viert de WK-titel
Spanje viert de WK-titel Foto: © BSR Agency

De ogen zijn de afgelopen maand gericht op de nationale ploeg van Spanje. Ze wonnen het WK, maar na afloop ging het voornamelijk over de ongewenste kus van toenmalig bondsvoorzitter Luis Rubiales op de mond van Jenni Hermoso.

Volgens Esther Scholten zijn de Spaanse speelsters nu 'voorlopers van fundamentele veranderingen in de voetbalwereld'. "Meer nog dan een afrekening met het verleden, is de nasleep van het wereldkampioenschap voetbal voor vrouwen een gevecht om de toekomst. Het gaat niet alleen om die ene kus, het gaat om de cultuur waarbinnen dat kon gebeuren en aanvankelijk nog goedgepraat werd ook", schrijft ze in Het Parool.

Bondscoach Jorge Vilda werd ontslagen, maar dat was voor de speelsters niet genoeg. Ze weigerden voor de nationale ploeg uit te komen zolang er geen veranderingen doorgevoerd zouden worden. Na urenlang onderhandelen, midden in de nacht, werd er een akkoord bereikt. "Dat de voetbalsters dat voor elkaar hebben gekregen in een voetballand als Spanje toont de huidige macht van het vrouwenvoetbal. Je vuist laten zien, is de impliciete boodschap aan collega's wereldwijd, heeft tegenwoordig wel effect."

Scholten gaat verder: "Na een jarenlange roep om meer respect en gelijkwaardigheid voelen de Spaanse speelsters dat de tijd eindelijk rijp is voor veranderingen. Daarom zijn ze zo vastberaden om nu door te pakken. De Spaanse voetbalsters zijn nu de voorlopers van fundamentele veranderingen in de voetbalwereld."

"Getriggerd door die kus, die Hermoso voor het oog van de wereld degradeerde van een winnende atlete tot een weerloze vrouw, overgeleverd aan de grillen van een man. Gesteund door de MeToo-tijdsgeest en het WK van afgelopen zomer, dat niet alleen sportief maar ook qua beeldvorming een succes was", besluit de journaliste.

Feyenoord wint voor 50 (!) keer je inzet!

Feyenoord speelt donderdagavond de thuiswedstrijd tegen FC Volendam. Unibet heeft een mooie boost bij een overwinning van Feyenoord in De Kuip. Als nieuwe speler bij Unibet krijg jij 50 (!) keer je inzet bij een zege van Feyenoord! Schrijf je hier in claim de UniBoost!

Lees meer:
0 reacties
Agenda
za
9/12
PSV V
14:00
Ajax V
za
9/12
Feyenoord V
16:30
ADO Den Haag V
zo
10/12
Excelsior Rotterdam W
12:15
SC Heerenveen V
zo
10/12
Utrecht W
12:15
Fortuna Sittard W
zo
10/12
Telstar W
12:15
PEC Zwolle V
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 FC Twente V 8 20 24
2 Fortuna Sittard W 9 14 19
3 Ajax V 8 12 19
4 PSV V 10 13 17
5 Utrecht W 10 -4 17
6 PEC Zwolle V 9 3 16
7 ADO Den Haag V 9 4 12
Bekijk de hele stand