Sarina Wiegman weet: "Daar heb ik haar destijds mee gekwetst"

Sarina Wiegman
Sarina Wiegman Foto: © BSR Agency

Sarina Wiegman wist het op zesjarige leeftijd zeker: voetbal was haar sport. Voetbalcoach worden kwam destijds nog niet in de huidige bondscoach van Engeland op.

"Ik hield van bewegen en daarom wilde ik gymjuf worden", vertelt ze in gesprek met Vrouw. "Ik ging naar de Haagse Academie voor Lichamelijke Opvoeding. Professioneel coach worden als vrouw kon toen nog niet, maar ik kon wel gewoon coach worden bij een amateurclub. Ik ben gelijk trainingscursussen gaan doen. Ik voetbalde toen ook nog, maar wist al wel dat ik coach wilde worden."

Eind vorig jaar bracht Wiegman het boek 'What it takes' uit. Daarin komen ook verschillende speelsters aan het woord, zoals Merel van Dongen en Lieke Martens. "Het is wel grappig, ik heb weer meer over mezelf geleerd door het lezen van de interviews in mijn boek", geeft Wiegman aan. "Zo staat er iets in over Merel van Dongen. Zij werd niet geselecteerd door mij en naderhand heb ik een gesprek met haar gehad."

Wiegman gaat verder: "Dan ga je evalueren en heb ik echt naar haar feedback geluisterd. Hoe is het gegaan en kan ik dingen beter doen? Uiteindelijk hebben wij een heel goed band gekregen, ondanks de keuze die ik toen heb gemaakt en waarmee ik haar destijds heb gekwetst", vertelt de 54-jarige Haagse. "Door met haar te praten, voelde ze dat het mij ook wat deed. Je probeert als coach alles zo goed mogelijk te doen. Maar ik moet ook harde keuzes maken, dat is onderdeel van het vak."

Dat is soms lastig, erkent Wiegman. "Omdat ik weet wat die meiden ervoor doen. En omdat je ze pijn doet. En dat wil je niet. Maar ik wil ook eerlijk zijn, duidelijk feedback geven en kijken wat ze kunnen ontwikkelen. Ik wil ze altijd met respect behandelen, maar het zijn ook gewoon harde keuzes."

Lees meer:
0 reacties
Agenda
zo
14/04
ADO Den Haag V
12:15
SC Heerenveen V
za
20/04
Ajax V
14:00
AZ W
za
20/04
PEC Zwolle V
14:00
Telstar W
za
20/04
PSV V
16:30
SC Heerenveen V
zo
21/04
ADO Den Haag V
12:15
Feyenoord V
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 FC Twente V 19 35 52
2 Ajax V 19 36 45
3 PSV V 19 22 35
4 Fortuna Sittard W 19 20 31
5 ADO Den Haag V 18 9 26
6 Utrecht W 19 -10 26
7 PEC Zwolle V 19 -3 25
Bekijk de hele stand