Sarina Wiegman: "Dat had ik als klein meisje nooit durven dromen"

Sarina Wiegman
Sarina Wiegman Foto: © Pro Shots

Sarina Wiegman heeft de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal van dichtbij meegemaakt. De voormalig bondscoach van de OranjeLeeuwinnen begon zelf op jonge leeftijd met voetballen en kwam ook uit voor Oranje.

In 1988 speelde Wiegman met het Nederlands elftal een officieus WK in China. "Dat was een geweldige ervaring", vertelt ze op de website van de KNVB. "We presteerden boven verwachting in uitverkochte stadions, overleefden de groepsfase en groeiden als team naar elkaar toe. We verloren uiteindelijk van Brazilië, dat was onnodig."

De kans om de overstap te maken naar het Amerikaanse North Carolina Tar Heels, onder de succesvolle trainer Anson Dorrance, kwam precies op het juiste moment. Wiegman speelde daar samen met grote sterren als Mia Hamm, Kristine Lilly en Shannon Higgins. "Vrouwenvoetbal was toen al heel groot in de Verenigde Staten. Ik vond dat fantastisch. We leefden als topsporters en trainden twee, en in de voorbereiding soms wel drie, keer per dag."

"Ik moest accepteren dat hier weinig voor je geregeld werd."
Sarina Wiegman

Na een jaar keerde ze terug naar Nederland, omdat de intensieve manier van trainen zijn tol eiste. De terugkeer naar Nederland viel haar als voetbalster zwaar. "Amerika is lifechanging geweest. Het was een voetbalparadijs waar iedereen je enorm waardeerde. In Nederland was echter alles nog zoals het was toen ik vertrok. Dat was enorm frustrerend. Ik moest accepteren dat hier weinig voor je geregeld werd. Als ik toch het beste uit mezelf wilde halen, moest ik heel veel zelf doen."

Wiegman wilde niet alleen het beste uit zichzelf halen op het veld, maar begon ondanks haar drukke leven ook met het volgen van trainerscursussen. Ze werd na haar actieve carrière coach van Ter Leede en maakte met de komst van de Eredivisie Vrouwen de stap naar ADO Den Haag. In 2014 werd ze assistent-bondscoach, om twee jaar later zelf aan het roer te staan van de OranjeLeeuwinnen. Vanaf de zomer van 2021 is zij bondscoach van de Engelse voetbalvrouwen.

Nederland is inmiddels uitgegroeid tot een toonaangevend voetballand voor vrouwen. "De start van de Eredivisie is beslissend geweest voor de stap naar de eerste plaatsing voor het EK in 2009 en daarna de absolute top. Dagelijks trainen, betere faciliteiten en meer tegenstand hebben de basis gelegd voor het succes dat daarna volgde."

Ze geniet van alle ontwikkelingen in het vrouwenvoetbal. "Als klein meisje voetballend tussen de jongens had ik nooit durven dromen dat er ooit professioneel voetbal voor vrouwen in Nederland zou komen. Laat staan dat we als land zo succesvol zouden zijn. Er zijn veel mensen die zich met ongelooflijk veel passie hebben ingezet om dit te bereiken. Ik ben er trots op dat ik ook een steentje heb bijgedragen."

Lees meer:
0 reacties
Stand
# Team GS DS P
1 FC Twente V 24 69 60
2 Ajax V 24 48 54
3 PSV V 24 6 43
4 ADO Den Haag V 24 17 39
5 Feyenoord V 24 -8 35
Bekijk de hele stand