VIDEO | Samenvatting: OranjeLeeuwinnen moeizaam langs Wit-Rusland

De OranjeLeeuwinnen hebben dinsdagavond op zeer moeilijke wijze drie punten gepakt in de WK-kwalificatie. Wit-Rusland werd met 2-0 verslagen, dankzij doelpunten van Lieke Martens en Daniëlle van de Donk.

Ten opzichte van de met 8-0 gewonnen wedstrijd tegen Cyprus voerde bondscoach Mark Parsons enkele wijzigingen doorgevoerd in zijn opstelling. In de verdediging was er plek voor Merel van Dongen, die Dominique Janssen verving. Daarnaast schoof Van de Donk door naar de aanval, waardoor Victoria Pelova een basisplaats had.

Met die wijzigingen maakte Oranje geen indruk tegen Wit-Rusland. Het spel van de ploeg van Parsons was enorm slordig en echt grote kansen werden er niet gecreëerd. In de negende minuut werden de Leeuwinnen wel gevaarlijk en was er ook een mogelijkheid, maar werd de bal door een verdedigster van de lijn gehaald.

In de 36e minuut leek Oranje op voorsprong te komen, nadat Jackie Groenen de bal binnen schoot. De scheidsrechter floot echter af vanwege een overtreding, waardoor het Nederlandse feestje niet door ging. Vlak voor rust schoot Martens nog over, waardoor er bij rust nog 0-0 op het scorebord stond.

Ook na de pauze hadden de Leeuwinnen moeite met Wit-Rusland. De thuisploeg creëerde zelf in de 62e minuut ook een kans, maar de kopbal was een prooi voor Sari van Veenendaal. Uiteindelijk rekende Oranje binnen vijf minuten af met de Wit-Russen, al duurde dat wel tot de 71e minuut.

Een afvallende bal van Van Dongen belandde bij Martens, die raak schoot. De 2-0 kwam op naam van Van de Donk. Een fraaie aanval liep via invalster Joëlle Smits, die een voorzet richting de eerste paal gaf. Daar dook Van de Donk de bal binnen.

Zodoende werd er alsnog met 2-0 gewonnen door de OranjeLeeuwinnen. Door de drie punten blijft Nederland koploper in de WK-kwalificatiepoule. Op 26 november staat de volgende wedstrijd op het programma. Dan gaat Oranje op bezoek bij Tsjechië.

Scoreverloop:

Wit-Rusland 0-2 OranjeLeeuwinnen
71' 0-1
Lieke Martens
75' 0-2 Daniëlle van de Donk

Opstelling OranjeLeeuwinnen: Van Veenendaal, Van Dongen, Nouwen, Van der Gragt, Folkertsma (70' Casparij), Spitse, Pelova (46' Smits), Groenen (75' Van de Sanden), Martens, Roord, Van de Donk

Opstelling Wit-Rusland: Voskobovich, Kazakevich, Novikava, Kozyupa, Bohdan, Linnik, Sas (88' Markusheuskaya), Pilipenko, Shlapakova (64' Krasnova), Alkhovik, Shuppo (64' Valiuk)