Samenvatting: Oranje verliest laatste duel Tournoi de France met 3-1

De OranjeLeeuwinnen zijn er dinsdagavond niet in geslaagd om het Tournoi de France te winnen. Gastland Frankrijk bleek met 3-1 te sterk en won zo het toernooi.

Bondscoach Mark Parsons koos tegen het gastland voor Sari van Veenendaal onder de lat. De verdediging werd gevormd door Merel van Dongen, Aniek Nouwen, Stefanie van der Gragt en Caitlin Dijkstra.

Op het middenveld gaf de bondscoach de voorkeur aan Sherida Spitse, Victoria Pelova en Jackie Groenen. Voorin moesten Lieke Martens, Vivianne Miedema en Lineth Beerensteyn voor doelpunten gaan zorgen.

Martens leek daar al in de vijfde minuut voor te gaan zorgen. De aanvalster stond helemaal vrij en had alle tijd, maar schoot uiteindelijk over. Daarna waren de kansen voor Frankrijk. Oranje was slordig en kreeg geen grip op de soepel spelende Fransen.

Zo'n vloeiende aanval zorgde er in de negentiende minuut voor dat de bal op de stip ging na een handsbal van Van Dongen. Captain Wendie Renard faalde niet vanaf elf meter: 1-0.

Niet veel later viel ook de tweede treffer. Na slap verdedigen van de Leeuwinnen vond Kadidiatou Diani Marie-Antoinette Katoto, die de bal fraai langs Van Veenendaal werkte. Er volgden nog meer mogelijkheden voor Frankrijk, maar Oranje hield de schade beperkt.

Na de rust werd snel de aansluitingstreffer gemaakt. Katja Snoeijs, die Miedema in de rust verving, wist Beerensteyn te bereiken en die maakte met een mooie beweging de 2-1.

De ploeg van bondscoach Parsons leek wat beter in het spel te komen in de tweede helft en kwam wat meer aan aanvallen toe. Zo ook na zo'n uur spelen, toen Oranje via Martens uit wist te breken. Snoeijs ging echter voor eigen succes, waardoor de aanval gesmoord werd.

Het duel eindigde uiteindelijk in 3-1. In de 74e minuut herhaalde Katoto haar kunstje: ze maakte het af met een lekker hakballetje. Pelova was nog dichtbij de tweede Nederlandse goal, maar zij zag haar vlammende schot op de lat uiteenspatten.

Door de 3-1 zege wint Frankrijk het Tournoi de France. De OranjeLeeuwinnen eindigen uiteindelijk als tweede.

Scoreverloop:
20' 1-0
Wendie Renard (p.)
25' 2-0 Marie-Antoinette Katoto
50' 2-1 Lineth Beerensteyn
74' 3-1 Marie-Antoinette Katoto

Opstelling OranjeLeeuwinnen: Van Veenendaal, Van Dongen (77' Van Diemen), Nouwen (46' Casparij), Van der Gragt, Dijkstra (64' Olislagers), Spitse, Pelova, Groenen (77' Bayings), Martens, Miedema (46' Snoeijs), Beerensteyn

Opstelling Frankrijk: Peyraud-Magnin, Karchaoui, Mbock, Renard, Perisset (82' Torrent), Toletti (74' Hamraoui), Bilbault, Mateo (63' Greyoro), Baltimore (63' Bacha), Katoto, Diani (82' Cascarino)