Samenvatting: Oranje evenaart recordzege bij debuut Damaris Egurrola

De OranjeLeeuwinnen hebben vrijdagavond een zeer overtuigende zege geboekt op Cyprus. Het WK-kwalificatieduel met Cyprus eindigde in maar liefst een 12-0 zege voor de ploeg van bondscoach Mark Parsons, een evenaring van de recordzege van Oranje.

Voorafgaand aan het duel waren alle ogen gericht op Damaris Egurrola. De middenveldster, met een Spaanse vader en een Nederlandse moeder, kon haar debuut maken in Groningen. De speelster van Olympique Lyon begon echter op de bank.

Oranje begon sterk aan het duel en creëerde na dertig seconden al de eerste kans. Jill Roord kopte net over. In de twintig minuten die daarop volgden, waren er veel mogelijkheden voor de Leeuwinnen om de score te openen. Het vizier stond echter niet helemaal op scherp, maar het duurde niet lang meer tot het wel raak was.

In de 23e minuut opende Vivianne Miedema de score en drie minuten later was het ook raak voor Roord. Zij kreeg daarna nog wat meer mogelijkheden, waarna het in de 34e minuut raak was. Miedema zorgde voor de overige doelpunten in de eerste helft: de topscorer prikte nog tweemaal raak en zorgde zo voor een 5-0 ruststand.

In de tweede helft konden de aanwezige fans in Groningen nog veel vaker juichen. De helft begon met een uithaal van Sherida Spitse op de lat, waarna Lineth Beerensteyn uit een rebound net niet raak wist te koppen. De 6-0 volgde echter al snel.

Beerensteyn ontvang de bal via een verdedigster van Cyprus en knalde binnen. Miedema bleek daarna nog niet klaar met scoren. Ze maakte haar vierde van de avond, waarna twee minuten later Roord haar hattrick completeerde.

Na een uur spelen viel de 9-0 en dat werd ook gelijk de mooiste treffer van de avond. Er werd een scheidsrechtersbal gegeven, waaruit Spitse van grote afstand raak knalde. De tiende Oranje-goal een minuut later werd afgekeurd wegens buitenspel, wat het overigens niet bleek te zijn.

In de 66e minuut volgde het volgende hoogtepunt van de avond: het debuut van Egurrola. Ook Romée Leuchter en Esmee Brugts mochten invallen. Zij konden nog drie keer juichen. Miedema plakte er nog twee doelpunten bij en bracht haar totaal van vrijdagavond op zeven.

Het slotakkoord was voor Brugts. De aanvalster van PSV maakte uit een goede loopactie haar eerste doelpunt voor de OranjeLeeuwinnen. De ploeg van bondscoach Parsons komt dinsdag wederom in actie in een vriendschappelijk duel met Zuid-Afrika.

Scoreverloop:
23' 1-0 Vivianne Miedema
26' 2-0 Jill Roord
34' 3-0 Jill Roord
41' 4-0 Vivianne Miedema
44' 5-0 Vivianne Miedema
52' 6-0 Lineth Beerensteyn
54' 7-0 Vivianne Miedema
56' 8-0 Jill Roord
60' 9-0 Sherida Spitse
69' 10-0 Vivianne Miedema
76' 11-0 Vivianne Miedema
77' 12-0
Esmee Brugts

Opstelling OranjeLeeuwinnen: Van Veenendaal, Dijkstra (83' Wilms), Nouwen, Janssen, Olislagers, Groenen, Roord, Spitse (66' Egurrola), Beerensteyn (66' Leuchter), Miedema (78' Van Dooren), Pelova (66' Brugts)

Opstelling Cyprus: Matthaiou, Panagiotou (46' A. Gregoriou), Zampa, Cháliou, Pitsillou (87' Panayiotou), M. Georgiou (59' Xenofontos), Charalambous, Ioannou, Michail (73' Andreou), Chrysostomou (46' Aristodimou), Violari

Lees meer:
0 reacties