VIDEO | Leeuwinnen boeken ruime zege op Cyprus en pakken koppositie

De OranjeLeeuwinnen juichen na een goal tegen Cyprus
De OranjeLeeuwinnen juichen na een goal tegen Cyprus Foto: © Orange Pictures

De OranjeLeeuwinnen hebben vrijdagavond drie punten gepakt tegen Cyprus. Er werd met ruime cijfers gewonnen door de ploeg van bondscoach Mark Parsons: 8-0.

De coach, die bij een groot deel van de voorbereiding ontbrak vanwege reisproblemen, koos vrijdagavond wederom voor Sari van Veenendaal onder de lat. De verdediging werd gevormd door Dominique Janssen, Aniek Nouwen, Stefanie van der Gragt en Sisca Folkertsma.

Op het middenveld speelden Sherida Spitse, Daniëlle van de Donk en Jackie Groenen. Voorin moesten Lieke Martens, Vivianne Miedema en Jill Roord voor de doelpunten gaan zorgen. Miedema was de eerste van het aanvalstrio dat doel trof. Al na drie minuten opende de spits de score.

Het was echter Cyprus dat de eerste mogelijkheid kreeg. Krystyna Freda kon direct na de aftrap door richting Van Veenendaal, maar werd teruggefloten wegens buitenspel. Daarna kwam Oranje dus snel op 0-1, waarna in de elfde minuut de tweede Nederlandse treffer volgde. Van de Donk legde de bal in de hoek.

De OranjeLeeuwinnen kregen daarna nog veel meer mogelijkheden. Zo trof Spitse de paal. Roord maakte in de negentiende minuut de 3-0 en twee minuten later leek ook de vierde goal te vallen, maar keepster Eleni Ttakka tikte de bal op de lat. Mede door die redding bleef het uiteindelijk 3-0 bij rust.

Na de pauze kreeg de ploeg van bondscoach Mark Parsons het op de heupen. Roord maakte haar tweede van de avond en niet lang daarna tikte Ttakka de bal tegen Chara Charalambous aan, waarna de bal in het doel belandde: 5-0. Daarna was het opnieuw Roord die kon juichen en daarmee maakte ze haar hattrick compleet.

Cyprus kreeg in de tweede helft ook een kans, maar trof Van Veenendaal, die daardoor haar doel schoon hield. Parsons liet vervolgens Jill Bayings debuteren en de middenveldster maakte een goede indruk als vervangster van Groenen. Twintig minuten voor tijd maakte een andere invalster, Joëlle Smits, haar eerste doelpunt voor de OranjeLeeuwinnen.

Uiteindelijk werd het nog 8-0, door een lekker schot van invalster Merel van Dongen. Iets daarvoor gunde Parsons nog een speelster haar debuut: Kerstin Casparij. Door de 8-0 zege en de nederlaag van Tsjechië tegen IJsland (4-0) pakken de OranjeLeeuwinnen de koppositie in de WK-kwalificatiepoule.

Dinsdag komen de Leeuwinnen wederom in actie. Dan is Wit-Rusland de tegenstander. De wedstrijd begint om 20:00 uur.

Scoreverloop:
3' 0-1
Vivianne Miedema
11' 0-2 Daniëlle van de Donk
19' 0-3 Jill Roord
49' 0-4 Jill Roord
51' 0-5 Chara Charalambous (e.d.)
53' 0-6 Jill Roord
81' 0-7 Joëlle Smits
87' 0-8 Merel van Dongen

Opstelling OranjeLeeuwinnen: Van Veenendaal, Janssen (67' Van Dongen), Nouwen, Van der Gragt, Folkertsma (67' Van de Sanden), Spitse, Van de Donk (83' Casparij), Groenen (67' Bayings), Martens, Miedema, Roord (74' Roord)

Opstelling Cyprus: Ttakka, Panagiotou (64' Andreou), Savva, Solomou, Ioannou, Papadopoulou, Charalambous (58' Chaliou) , Giannou (72' Antoniou), Adamou (58' Georgiou), Freda, Violari (64' Chrysostomou)