Ross: "De harde kern zei heel duidelijk: die mevrouw als eerste"

Clemence Ross in De Vijverberg
Clemence Ross in De Vijverberg Foto: © Pro Shots

Na haar politieke carrière belandde Clémence Ross, als één van de eerste vrouwen, in het voetbal. De ontstane situatie omtrent Marc Overmars van seksueel grensoverschrijdend gedrag verbaast Ross niet. Zelf werd ze voorzitter van De Graafschap, waar ze als vrouw ook tegen bepaalde muren aanliep.

"Ik was misschien verrast dat het de directeur van een beursgenoteerde onderneming betrof, maar in de voetbalcultuur kan ik me er wel iets bij voorstellen", vertelt Ross tegenover NU.nl. "Het is een mannencultuur en er worden mannengrappen gemaakt. En zoals in alle mannengezelschappen denkt iedereen: het hoort er nou eenmaal bij."

"En voordat je het weet, gaat het er ook bij horen dat mensen geen aanstoot meer nemen aan dingen die buiten die cultuur misschien niet zo vanzelfsprekend zijn. Ik heb me in die groepscultuur altijd weten te weren. Dan zei ik: 'Joh, hou hiermee op, want dit vind ik echt niet kunnen.' Maar dat zou natuurlijk niet nodig moeten zijn."

Maar ze brengt ook een nuance aan. "Ik kan je verzekeren: vrouwen hebben ook die groepsneiging en praten ook over mannen op een bepaalde manier. Ook daar is seksuele intimidatie."

Ross werd voorzitter van De Graafschap, maar de supporters van de Doetinchemmers keerden zich tegen haar. "Als het niet goed gaat, is de vraag: wie heeft het gedaan? Dat zal dan wel eerder die vrouw zijn dan een man. Er werd gesist en gefloten, echt heel seksistisch gereageerd. Het voelde heel onveilig en op last van de politie ben ik weggebleven bij de club. De harde kern zei heel duidelijk: weg met al die mensen en die mevrouw als eerste."

Lees meer:
0 reacties
Stand
# Team GS DS P
1 FC Twente V 24 69 60
2 Ajax V 24 48 54
3 PSV V 24 6 43
4 ADO Den Haag V 24 17 39
5 Feyenoord V 24 -8 35
Bekijk de hele stand