Roetgering valt in de prijzen: "Dat is een heel sterk concept"

Leonne Stentler en Maud Roetgering
Leonne Stentler en Maud Roetgering Foto: © Pro Shots

Maud Roetgering en Wout Brama zijn in de prijzen gevallen. Het duo heeft de Player Voice Award van FIFPRO gewonnen voor hun boek, Maud & Wout.

Roetgering en Brama brachten in mei van dit jaar een kinderboek uit: 'Wout & Maud het geheim van de trainer'. In dit boek beleven hoofdrolspelers Wout en Maud voetbal-avonturen, maar is er ook sprake van een subtiele maatschappelijke boodschap gericht op inclusiviteit, diversiteit en homo-acceptatie in de voetballerij.

"Voetbal is de grootste sport van de wereld, maar loopt nog ver achter op het gebied van inclusiviteit. Vooral binnen het mannenvoetbal zijn er nog flinke stappen te nemen. Kijk bijvoorbeeld naar de acceptatie van homoseksualiteit", geeft Brama aan op de website van VVCS, de spelersvakbond in Nederland.

Ook Roetgering reageert: "Ik vind het belangrijk dat iedereen zichzelf kan zijn en zijn of haar talenten maximaal kan benutten binnen de voetballerij maar ook daarbuiten. Op het gebied van inclusiviteit, diversiteit en homo-acceptatie kunnen er nog gigantische stappen worden gezet en dat begint bij de beeldvorming van jonge kinderen."

Het boek werd genomineerd door VVCS. "Wij vonden het een mooi initiatief van twee oud spelers. En droegen ze voor bij de Merit Award Commissie. Dat ze deze internationale prijs uiteindelijk hebben gewonnen is helemaal fantastisch, en dik en dik verdiend!", is voorzitter Evgeniy Levchenko van mening.

Raymond Beaard, die namens FIFPRO de verkiezing organiseerde, vertelde dat de jury – bestaande uit voormalige en actieve profs, Merit Award winnaars en vakbondvertegenwoordigers – onder de indruk was van het initiatief van beide spelers. "Wout&Maud is meer dan een boek. Het is fantastisch dat twee spelers – een man en een vrouw – samen spreken over onderwerpen die urgent zijn in voetbal en in de samenleving. Ze richten zich op de jeugd, maar ze betrekken ook het gezin en de omgeving in hun project. Dat is een heel sterk concept."

Lees meer:
0 reacties