Rivkah op het Veld: “Tijdens de vergaderingen was ik de zeikerd”

Nog maar vijf dagen te gaan en dan begint het EK in Nederland. Terwijl de OranjeLeeuwinnen zich op de KNVB Campus in Zeist aan het voorbereiden zijn op de openingswedstrijd tegen Noorwegen, zit ook de NOS allesbehalve stil. Het Europese eindtoernooi is deze zomer namelijk van de eerste tot de laatste minuut rechtstreeks bij de publieke omroep te zien.

Dat de NOS het EK serieus zou gaan benaderen, was volgens Rivkah op het Veld (uiterst rechts op de foto) al snel duidelijk. Tijdens de vergaderingen schoof ze, in haar eigen woord, aan als ‘de zeikerd’ om het vrouwenvoetbal zo goed mogelijk neer te zetten. “Ik volg het vrouwenvoetbal al een tijdje en ben groot fan. Gelukkig waren mijn collega’s het allemaal eens met het idee dat het EK professioneel aangepakt moest gaan worden. En dat doen we dan ook. Zo zitten er goede analisten in de studio en gaan we mooie portretten maken,” vertelt de sportpresentatrice.

Op het Mediapark in Hilversum dient Studio 7 als de ruimte waar straks het EK onder de loep genomen gaat worden. Voordat ze aanschoof voor dit exclusieve interview met vrouwenvoetbalnieuws.nl was de fotograaf nog druk bezig om het perfect plaatje vast te leggen voor de persfoto’s. En dus waren naast Rivkah op het Veld ook Daphne Koster, Anouk Hoogendijk en Manon Melis aanwezig in de studio. De ex-internationals schuiven tijdens de wedstrijden van het Nederlands elftal en de duels in de knock-outfase aan als analisten.

“Met het uitzenden van de wedstrijden van het EK op primetime, zijn we een weg ingeslagen die we hopelijk vast gaan houden,” geeft Op het Veld aan. “Zodoende bereiken we hopelijk ook een publiek dat normaal gesproken niet zo snel naar een voetbalwedstrijd van de vrouwen zou kijken. Nu is het natuurlijk vooral aan de Oranje-dames zelf om iets moois neer te zetten.”

Naast het uitzenden van de wedstrijden, publiceert de NOS ook enkele EK-specials op Youtube die volledig gericht zijn op de verrichtingen van Oranje. Zo worden de speelsters van de ploeg van bondscoach Sarina Wiegman in ‘Rivkah tackelt Oranje’ op een speciale manier voorgesteld aan het publiek. Het vrouwenvoetbal trekt vooral een jong publiek aan en daar is de NOS zich heel erg van bewust.

“Dat zie je natuurlijk al bij de wedstrijden in de Eredivisie. Over het algemeen komt er gewoon een jonger publiek op het vrouwenvoetbal af dan bij het mannenvoetbal. Daarom zijn we naast de specials op Youtbe ook actief op social media. Het doel van ‘Rivkah tackelt Oranje’ is dat het publiek meer te weten komt over de persoon achter de voetbalster. Iedereen weet dat Arjen Robben uit een dorpje vlakbij Groningen komt, maar dat is nog niet het geval bij de vrouwen,” weet Op het Veld.

Afgelopen maandag verscheen de eerste aflevering online en die werd goed ontvangen. Tot aan de start van het EK wordt er elke dag een video gepubliceerd. “Tijdens het EK publiceren we andere items op onze kanalen. Ik hoop natuurlijk dat de OranjeLeeuwinnen het heel goed gaan doen deze zomer en dat de sceptischere mensen om mij heen het ook leuk gaan vinden. Als er gedurende het EK een paar harten sneller zijn gaan kloppen, dan is mijn zomer wel geslaagd.”

Schrijver: Jeroen Adriaanse
Fotograaf: Nienke van der Tak