Richard Mank weet: "Dan kan een hele selectie zich tegen je keren"

Richard Mank
Richard Mank Foto: © Orange Pictures

Verschillende coaches in de Azerion Vrouwen Eredivisie merken het verschil tussen voetballers en voetbalsters. Zo vindt Stephan Vos, trainer bij ADO Den Haag, de intrinsieke motivatie het opvallendste verschil.

"Die is bij vrouwen enorm hoog. Met minimale middelen willen ze er het maximale uit halen. Of ik daar een verklaring voor heb? Zij hebben zich in de wereld altijd meer moeten bewijzen dan de mannen", zegt Vos in gesprek met Trouw. Bij ADO Den Haag moet zij zijn speelsters geregeld afremmen.

Daarbij speelt ook de onzekerheid een rol. "Als trainer moet je constant blijven bevestigen dat ze op de goede weg zijn. Mannen hebben die behoefte minder, is mijn ervaring", geeft Vos aan. Linda Helbling, die aan het roer staat bij FC Utrecht, vindt de leergierigheid een groot verschil. "Ik zie vrouwen die heel hongerig zijn om de volgende stap te maken. Die mentaliteit zag je ook in het mannenvoetbal van de jaren tachtig en negentig."

Excelsior-coach Richard Mank weet dat de groepsdynamiek heel anders is in het vrouwenvoetbal. "Plat gezegd kun je bij de mannen iemand nog wel een keer voor lul zetten voor de groep, maar bij de vrouwen moet je dat absoluut niet doen. Dan kan een hele selectie zich tegen je keren", zegt hij.

Speelster moet je volgens Mank op een andere manier prikkelen. "Straffen werkt niet, belonen daarentegen juist wel", weet de trainer, die denkt dat dat met de innerlijke drive te maken heeft. "Die ligt bij vrouwen echt vele malen hoger. Zij moeten elke dag bewijzen dat ze het wel kunnen."

Feyenoord wint voor 50 (!) keer je inzet!

Feyenoord speelt zondagmiddag de uitwedstrijd tegen Almere City FC. Unibet heeft een mooie boost bij een overwinning van Feyenoord in Almere. Als nieuwe speler bij Unibet krijg jij 50 (!) keer je inzet bij een zege van Feyenoord! Schrijf je hier in claim de UniBoost!

Lees meer:
0 reacties
Agenda
za
2/03
PSV V
14:00
Fortuna Sittard W
za
2/03
Feyenoord V
16:30
Excelsior Rotterdam W
za
2/03
PEC Zwolle V
16:30
ADO Den Haag V
zo
3/03
FC Twente V
12:15
Ajax V
zo
3/03
AZ W
14:30
Utrecht W
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 FC Twente V 15 35 45
2 Ajax V 15 31 36
3 PSV V 15 21 30
4 Fortuna Sittard W 15 16 27
5 ADO Den Haag V 15 6 22
6 PEC Zwolle V 15 0 21
7 Utrecht W 15 -11 21
Bekijk de hele stand