Reedijk ziet: "Oranje heeft niet de vijver van Spanje of Engeland"

Het elftal van de OranjeLeeuwinnen voor de wedstrijd tegen Duitsland
Het elftal van de OranjeLeeuwinnen voor de wedstrijd tegen Duitsland Foto: © Pro Shots

De OranjeLeeuwinnen gingen afgelopen week pijnlijk onderuit tegen Spanje en Duitsland. Het roept de vraag op of het geen tijd is om door te selecteren bij de Leeuwinnen. Tim Reedijk denkt dat het momenteel nog geen thema is.

"Dat is hooguit zo als speelsters zélf besluiten dat het mooi is geweest", schrijft Reedijk in het Algemeen Dagblad. "Bij Jonker speelt altijd de beste, schetst hij, en op dit moment hoort daar in zijn optiek ook Spitse bij (hetzij als centrale verdediger geflankeerd door twee pure verdedigers). De recordinternational met 229 caps is nog altijd aanvoerder en belangrijk met haar leiderschap, passing en traptechniek."

"In specifieke aspecten van het spel, verdedigend onder zware druk en op snelheid, heeft ze het zwaar in de internationale top", ziet de journalist. "Tegelijkertijd speelt ze ‘gewoon’ in de kwartfinale van de Champions League met Ajax, zoals ook de rest van de oudere garde – Dominique Janssen (29), Jackie Groenen (29), Van de Donk en Lieke Martens (31) – in de wereldtop actief is op clubniveau."

Voorlopig is doorselecteren 'simpelweg' het thema niet. "Hooguit aan de onderkant met bijvoorbeeld Shanice van de Sanden (31), Merel van Dongen (31) of Renate Jansen (33). Daphne van Domselaar, Victoria Pelova, Caitlin Dijkstra, Esmee Brugts en incidenteel ook Kerstin Casparij (allemaal tussen de 20 en 25 jaar) zijn uitgegroeid tot basisspeelsters."

Veel speelsters kunnen qua leeftijd nog jaren mee, zoals bijvoorbeeld Vivianne Miedema (27) en Jill Roord (26). Reedijk ziet ook dat talenten op de deur kloppen, wijzend naar Wieke Kaptein (18) en Damaris Egurrola (24). "Romée Leuchter (23) scoort erop los bij Ajax, maar werd gisteren (woensdag, red.) opvallend genoeg - in tegenstelling tot Van de Sanden - niet ingebracht."

"Verder is het aanbod aan nieuwe aanwas normaal gesproken simpelweg te bescheiden om de geijkte namen voor het EK uit de basis te spelen", aldus Reedijk, die ziet dat de breedte van de selectie wel een issue is. "Meer dan ooit krijgt Jonker te maken met een balanceeract waarin hij zijn meest ervaren speelsters in hun kracht moet krijgen, ze gemotiveerd moet houden richting wéér een eindtoernooi, én ze fit en uitgerust moet zien te houden met hun drukke speelkalender bij club en land."

"Dat laatste is en blijft het belangrijkste thema. Oranje heeft niet de vijver van Spanje of Engeland", weet Reedijk. "Jonker miste tegen Duitsland drie belangrijke basisspeelsters: topscorer aller tijden Miedema, Roord en Pelova. Dat gemis kan Jonker niet opvangen, nu niet en ook volgend jaar op het EK niet, mits Oranje zich plaatst uiteraard", oordeelt de Oranje-watcher.

Lees meer:
0 reacties