Reedijk wijst: "Dat maakt die kloof in de Eredivisie te groot"

Tim Reedijk in gesprek met Tom Staal
Tim Reedijk in gesprek met Tom Staal Foto: © Screenshot Veronica Offside

Sherida Spitse uitte afgelopen week haar onvrede over het gebrek aan investeringen in de Azerion Vrouwen Eredivisie. De speelster van Ajax wees er onder meer op dat vijftig procent van de speelsters momenteel nog geen minimumloon heeft.

"Het minimumloon is 2.400 euro, dat is 30 duizend per jaar. Als je dat voor zestien speelsters neemt, heb je het over zo'n vijf ton. Dan vraag ik mezelf af: wat willen clubs? Wil je investeren in vrouwenvoetbal of niet? Ik word er misschien een beetje boos om, maar wat wil je als clubs in het vrouwenvoetbal? Of doe je mee omdat het erbij hoort?", zei Spitse onder meer.

Journalist Tim Reedijk merkt dat het een breder verhaal is. "De Eredivisie is nog geen volwaardige competitie. De verschillen tussen Ajax en Twente, wat best wel redelijk serieuze profclubs zijn, Ajax speelt Champions League, dat is gewoon een serieuze profclub, maar dat de onderkant van de Eredivisie een totaal ander level is", zegt hij in de AD Voetbalpodcast.

"De faciliteiten waar daar wordt gespeeld zijn veel minder. Veel speelsters zijn daar een soort van semi-profs. Ze werken er nog naast. Ze verdienen heel weinig. Dat maakt die kloof in de Eredivisie te groot", denkt Reedijk. "Dat maakt ook dat een handvol wedstrijden echt goed en leuk is om naar te kijken, maar dat er echt nog een hoop moet gebeuren, wil je een soort van competitieve competitie krijgen."

Uiteindelijk draait het om investeren. "Dat hoor je altijd terug. Dat zit 'm bij clubs, maar ook bij sponsors. Een gedeelte van de clubs doet het, maar... het is nog niet op het niveau waar ze het willen hebben", zegt Reedijk, die ook wijst naar Engeland. "Daar wordt het heel breed gedragen. Daar zijn die afspraken wat harder, dat je als profclub min of meer gedwongen wordt om daar in te investeren. Die competitie is niet voor niets zo'n beetje de heilige graal geworden bij de vrouwen. Daar zie je een competitie die de moeite waard is, hier is het ieder jaar weer de vraag wie er kampioen gaat worden: Ajax of FC Twente."

"Die twee vechten een leuke strijd uit, maar daaronder is het allemaal een stuk minder", besluit de journalist.

Lees meer:
0 reacties