Pruim: "Dat was de boodschap, niet dat we een Mercedes willen"

Kely Pruim (PEC Zwolle) aan de bal tegen PSV
Kely Pruim (PEC Zwolle) aan de bal tegen PSV Foto: © BSR Agency

De speelsters uit de Azerion Vrouwen Eredivisie lieten zich tijdens het Vrouwenvoetbal WKND duidelijk horen. Onder het motto 'betaald voetbal = betaald worden' vroegen zij om betere betalingen.

Het zorgde voor een enorme discussie, tot ergernis van PEC-captain Kely Pruim. "Sommige mensen begrepen het niet. Het is bedoeld om het verschil tussen de bovenkant en de onderkant in de eredivisie kleiner te maken", legt ze uit in gesprek met De Stentor. "We wilden aandacht vragen, zodat de licentie-eisen omhoog gaan er eventueel sponsoren zijn die een club zoals ons, of Excelsior, kunnen sponsoren, zodat het verschil kleiner wordt."

"Dat was de boodschap. En niet dat we tonnen op de bank willen en Mercedessen voor de deur. Dat was níét de bedoeling", maakt Pruim duidelijk. Een veelgebruikt argument was dat voetbalsters minder verdienen dan hun mannelijke collega's, omdat het mannenvoetbal meer kijkers trekt. Dat argument snapt de aanvoerster van de Blauwvingers wel. "Zo kijk ik er ook naar."

"Je moet eerst sponsors binnenhalen en geld investeren, dan raken stadions voller en wordt het leuker om naar te kijken", weet ze. "Je moet stapjes maken. In een klein bedrijf moet je ook eerst investeren voordat er geld uitkomt. Onze filosofie is dat vrouwenvoetbal uiteindelijk wel winstgevend kan zijn", aldus de verdedigster.

De speelsters willen een minimumloon. "Voor 16 uur, dat is 800 euro. Dat krijgen bij ons nu 4 spelers, laat dat er eens minimaal 12 tot 16 zijn. Volgens mij zijn dat geen grote stappen."

Lees meer:
0 reacties
Agenda
za
28/09
Utrecht W
14:00
Excelsior Rotterdam W
za
28/09
Feyenoord V
14:00
AZ W
za
28/09
SC Heerenveen V
16:30
ADO Den Haag V
zo
29/09
Ajax V
12:15
PEC Zwolle V
zo
29/09
PSV V
12:15
Telstar W
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 ADO Den Haag V 0 0 0
2 Ajax V 0 0 0
3 AZ W 0 0 0
4 Excelsior Rotterdam W 0 0 0
5 FC Twente V 0 0 0
6 Feyenoord V 0 0 0
7 Fortuna Sittard W 0 0 0
Bekijk de hele stand