Promotie voor arbiters Van der Helm en Peeters: “Niet meer verwacht”

Lizzy van der Helm
Lizzy van der Helm Foto: © Orange Pictures

Lizzy van der Helm en Vivian Peeters hebben promotie gemaakt op de internationale scheidsrechtersladder. Beide scheidsrechters zijn gepromoveerd naar de zogenaamde categorie 1, het op één na hoogste niveau.

Dat meldt de KNVB. De promotie betekent voor Van der Helm en Peeters dat ze internationaal wedstrijden op een hoger niveau mogen fluiten. Het gaat dan bijvoorbeeld om de poulewedstrijden van de UEFA Women’s Champions League en om EK- en WK-kwalificatieduels van hogergeplaatste landen.

Uiteraard is Van der Helm trots op de promotie: “Daar heb ik drie jaar hard voor gewerkt, waarvan de laatste anderhalf jaar in de moeilijke coronatijd. Ik hoop op mijn debuut bij de Hoofdklasse. De afgelopen periode hebben we op nationaal niveau nog mooie wedstrijden kunnen fluiten in de Pure Energie Eredivisie Vrouwen.”

Van der Helm begon op haar 25e als scheidsrechter en dat is relatief laat. “Dus een carrière als Stéphanie Frappart, die inmiddels regelmatig bij de mannen op het hoogste niveau fluit, is voor mij niet meer weggelegd.”

Ze vervolgt: “Maar ik hoop nog wel een keer op een eindronde bij de vrouwen te fluiten. Dat is de droom. Daarvoor moet ik nog een stap zetten. Naar de elitegroep. Maar wedstrijden in categorie 1 fluiten is ook al een prachtige uitdaging. Ik kijk uit naar de eerste aanstelling.”

De 40-jarige Peeters begon op haar vijftiende. Vanaf 2005 timmerde ze internationaal al aan de weg als assistent-scheidsrechter. "Maar ik ben ook altijd blijven fluiten en op een gegeven moment ging dat knellen.”

“Dan floot ik de ene week in de Hoofdklasse mannen en een week later stond ik in diezelfde klasse met een vlag langs de lijn. Dat voelde niet goed”, vertelt Peeters, die de promotie niet had verwacht.

“Dat had ik op mijn leeftijd niet meer verwacht. Maar het is mooi dat ze naar kwaliteit kijken en leeftijd geen rol speelt. Ik geniet van elke internationale ervaring, maar door wedstrijden op een hoger niveau te fluiten word ik ook weer beter.”

Peeters besluit: “In de aanloop naar de Olympische Spelen heb ik Frankrijk - Canada gefloten voor 18.000 toeschouwers. Dat was een geweldige belevenis. Al die reizen hebben mijn leven ook echt verrijkt.”

Lees meer:
0 reacties
Stand
# Team GS DS P
1 FC Twente V 24 69 60
2 Ajax V 24 48 54
3 PSV V 24 6 43
4 ADO Den Haag V 24 17 39
5 Feyenoord V 24 -8 35
Bekijk de hele stand