Pondes keert terug: "Stopte omdat ik er wel een beetje klaar mee was"

Moon Pondes in het shirt van PSV
Moon Pondes in het shirt van PSV Foto: © Pro Shots

Moon Pondes zette anderhalf jaar geleden een punt achter haar carrière. Afgelopen zomer besloot de 23-jarige keepster echter terug te keren uit haar voetbalpensioen: ze ging aan de slag bij PSV.

Eind 2020 werd Pondes nog opgeroepen voor de OranjeLeeuwinnen, in de zomer van 2022 besloot ze te stoppen. "Ik stopte met voetballen omdat ik er eerlijk gezegd wel een beetje klaar mee was", vertelt ze op de website van de Azerion Vrouwen Eredivisie. "Ik had mijn doel bereikt: mijn eigen shirtje van het Nederlands elftal."

"Hoewel ik geen interlands heb gespeeld, vroeg ik me af wat ik in het voetbal eigenlijk nog wilde bereiken. Daar wist ik geen antwoord op. Bovendien werkte ik op dat moment in een kinderopvang en viel het mij steeds zwaarder om dat te combineren met topsport", is Pondes eerlijk. "Ik koos voor mijn maatschappelijke carrière. Ik wilde ontdekken wat de wereld mij nog meer te bieden had."

Voetballen was er niet meer bij voor de toenmalig doelvrouw, tot het belletje van Damian Ranzijn, destijds keeperstrainer van PSV. "Of ik misschien weer wilde gaan voetballen? Daar werd ik compleet door overvallen. Ik wist niet wat ik moest zeggen. Ik vroeg maar of ik later terug kon bellen", lacht Pondes.

Na een proeftraining hakte de keepster de knoop door: ze keerde terug op de Nederlandse velden. "Wat heeft meegespeeld, is dat ik PSV een mooie club vind. Teruggaan naar FC Twente, waar ik in de jeugd heb gespeeld, hoefde van mij niet. Andere clubs trekken me niet zo. Maar voor PSV wilde ik een uitzondering maken. Hun verhaal sprak mij aan. Bovendien zijn de faciliteiten hier geweldig. Voetbal is nu mijn fulltime baan."

Pondes moest eerst weer fit worden. "Na de eerste trainingen had ik ontzettend veel spierpijn", erkent ze. "Ook simpele dingen, zoals het vangen van een bal, mislukten soms. Er zijn momenten geweest waarop ik dacht: wat ben ik aan het doen? Balgevoel had ik nog wel, maar het duurde best even voordat ik stabiel presteerde. Dat frustreerde mij soms, omdat ik van mezelf wist dat ik het wel kan."

In het nieuwe jaar is Pondes de eerste keus onder de lat bij PSV. "Ik krijg nu de kans om mezelf te bewijzen. Ik heb hier hard voor gewerkt. Mijn doel van dit seizoen was om speelminuten te krijgen. Ik heb genoten van mijn rentree in de Eredivisie. Dit is waarom ik weer ben gaan voetballen", sluit ze af.

Lees meer:
0 reacties