'Plan C' al vaak succesvol bij Oranje: "Anti-held eindelijk de held"

Damaris Egurrola en Romée Leuchter juichen in Tilburg
Damaris Egurrola en Romée Leuchter juichen in Tilburg Foto: © Pro Shots

De OranjeLeeuwinnen behoren tot de Final Four van de Nations League. Dat Oranje zo ver is gekomen, komt mede door 'plan C'. Dat plan schakelde bondscoach Andries Jonker meerdere keren in tijdens de groepsfase van de Nations League en met succes.

Zo was daar op 26 september 2023 Renate Jansen, die invalt tegen Engeland. "Het staat 1-1 in Utrecht en dat is na de onverwachte nederlaag in Leuven tegen België eigenlijk niet genoeg", schetst Steven Kooijman in De Telegraaf de situatie op dat moment. "Natuurlijk zal een nederlaag tegen de ploeg van Sarina Wiegman wel eens fataal kunnen zijn, maar Jonker peinst er niet over om het puntje te koesteren."

"Hij wisselt de moegestreden Lineth Beerensteyn voor een verse aanvalster: Renate Jansen. De speelster van FC Twente is een bewezen doelpuntenmaker in de Eredivisie", weet de journalist. En dat blijkt. In de 90e minuut schiet Jansen Oranje op fantastische wijze naar de zege. "De anti-held, veel geprezen om haar tomeloze inzet tijdens de ontelbare trainingen, is eindelijk eens de held."

Dan, op 5 december: 'het wonder van Tilburg'. Damaris Egurrola kroont zich tot held met twee goals tegen België. "Tot en met het WK werd in dit soort gevallen Stefanie van der Gragt naar voren gestuurd, maar die heeft haar kicksen aan de wilgen gehangen. Dus wordt Damaris Egurrola naar het front gedirigeerd. Ook Dama is sterk in de lucht", schrijft Kooijman.

"En verhip, als de blessuretijd reeds is ingegaan en Lieke Martens uit een kopbal de lat heeft getroffen, knikt Egurrola de afgeketste bal van dichtbij binnen." In Glasgow bleek Engeland wederom gescoord te hebben en dus moest Oranje nog een keer. Op aangeven van Romée Leuchter maakt Egurrola de 4-0. "Het is Leuchter die als de druk het allerhoogst is, de bal loepzuiver op het hoofd van Egurrola legt. Goed voor de gouden assist: 4-0. Op een mooiere manier had ze geen revanche kunnen nemen op de bondscoach."

Lees meer:
0 reacties