Overtoom hoopt op EK: "Ik denk dat ik redelijke goede kans heb"

Franca Overtoom
Franca Overtoom Foto: © BSR Agency

Het doel van Franca Overtoom is duidelijk. De scheidsrechter wil in de zomer van 2025 van de partij zijn op het EK in Zwitserland. De afgelopen jaren was Overtoom al op veel mooie toernooien actief.

"Ik ben afgelopen jaar naar het EK geweest. Tijdens het WK afgelopen zomer was ik bij de troostfinale. Vorig jaar heb ik ook nog de Champions League-finale gehad. Dus wat dat aangaat heel veel mooie ervaring opgedaan. Maar het EK in 2025 wil ik ook niet laten liggen", vertelt ze in gesprek met NH Nieuws.

Overtoom werkt naast haar baan als assistent-scheidsrechter ook als tandarts bij de marine in Den Helder. "De marine is een bijzondere organisatie en een bijzondere praktijk. Het avontuurlijke aspect, het meevaren en de opleiding als militair trok me. Nu had ik daar nog tijd voor na mijn opleiding. Later doe je dat niet meer", legt de arbiter uit.

In aanloop naar het EK traint Overtoom elke dag. "Dat komt ook omdat ik in een programma zit richting het EK. Ik doe elke week twee of drie keer krachttraining en looptraining. En ik zwem nog. Maar dat is meer voor de ontspanning en voor de rust op mijn lijf." Wanneer ze weet of ze van de partij is in Zwitserland? "Dat horen we meestal pas in de winter voor het toernooi en soms zelfs wat later."

"Ik denk dat ik redelijke goede kans heb, want ik zit in de talentengroep. Van die groep valt nog de helft ongeveer af. Maar ik speel wel op het hoogste niveau, dus mijn prestaties worden wel gezien binnen Europa. Dat geldt niet voor alle vrouwelijke assistent-scheidsrechters. Maar je moet er natuurlijk altijd hard voor werken", besluit Overtoom.

Lees meer:
0 reacties