Oud-coach Brugts: "Vond het niet leuk als ze met links moest trappen"

Esmee Brugts in actie namens de OranjeLeeuwinnen
Esmee Brugts in actie namens de OranjeLeeuwinnen Foto: © Orange Pictures

Esmee Brugts begon haar carrière bij SV Heinenoord. Jacques Kleinkramer was daar jarenlang haar trainer. In het seizoen 2007/08 zorgde hij er zelfs voor dat Brugts zich aanmeldde voor een nieuw voetbalteam.

"Net als Esmee was mijn zoon destijds vier jaar. Hij wilde graag voetballen, maar bij SV Heinenoord bestonden er geen minipupillen. Op de basisschool ben ik gaan flyeren en proberen voldoende kinderen te werven om een volwaardig team op te richten. Esmee heeft zich toen aangemeld", vertelt Kleinkramer in ELF Voetbal.

Hij wil zelf niet teveel eer: "Niet dat dit mijn verdienste is hoor. Ik ben ervan overtuigd dat ze anders een of twee jaar later alsnog was gaan voetballen. Maar haar eerste trainer ben ik zeker. Tot haar vertrek in 2016 had ik haar in mijn team", blikt hij terug. Kleinkramer merkte hoe fanatiek Brugts toen al was. "En behoorlijk pittig. Altijd heel gedreven, competitief ook. Of het ging om voetbal, tennis, een spelletje op de trampoline of een gezelschapsspel; ze wilde altijd winnen."

Het talent van de inmiddels speelster van FC Barcelona was overduidelijk. "Daar hoefde je geen voetbalkenner voor te zijn. In de eerste jaren hadden we nog geen vaste keeper. Spelers stonden beurtelings onder de lat. Esmee kwam ook aan de beurt. En wat denk je? Ze pakte alle ballen. Dat kan ze dus ook", onthult de trainer. "Tegenstanders reageerden weleens cynisch als we met een meisje in het team aantraden. Maar als Esmee de bal twee keer had geraakt en ze haar tegenstander daarmee twee keer het bos in had gestuurd, hoorde je niets meer."

Kleinkramer weet ook nog momenten dat Brugts minder blij was. "Als trainer vind ik het belangrijk dat mijn spelers zowel met links als rechts kunnen schieten en passen. Iedereen moet tweebenig kunnen zijn. Dan gaat er geen onnodige tijd verloren omdat je eerst om je as moet draaien om te kunnen handelen. Ik vergeet nooit dat Esmee het helemaal niet zo leuk vond dat ze met links moest trappen", zegt hij. "Dat liet ze ook merken. Mopperen kon ze. Maar ik ging geen discussie aan. Zei dat het juist in haar belang was dat ze met beide benen kon handelen. Als ik haar nu een bal met links zie trappen, denk ik daar nog weleens aan", sluit Kleinkramer af.

Lees meer:
0 reacties