Samenvatting: Oranje wint van Zuid-Afrika; eerste goals Egurrola

De OranjeLeeuwinnen hebben deze interlandperiode afgesloten met een overwinning. Dinsdagavond werd Zuid-Afrika met 5-1 verslagen.

De ploeg van bondscoach Mark Parsons begon redelijk sterk aan het duel en kreeg na acht minuten de eerste kans. Het schot van Vivianne Miedema werd echter gepakt door de keepster. Vier minuten later stond de 1-0 wel op het scorebord.

Jackie Groenen schoot de bal prachtig via de onderkant van de lat in het doel. Oranje kreeg daarna wat moeite met Zuid-Afrika. Vooral achterin bleek het centrale duo, bestaande uit Aniek Nouwen en Dominique Janssen, enkele keren zich te verslikken in de snelheid van Zuid-Afrika-aanvoerster Thembi Kgatlana.

Na 25 minuten spelen scoorde zij dan ook de 1-1, nadat ze Nouwen voorbij snelde. Nog voor rust stelden de Leeuwinnen echter orde op zaken. Lineth Beerensteyn werkte knap binnen uit een voorzet van Marisa Olislagers.

Zo’n vijf minuten voor de pauze maakte Vivianne Miedema de derde Nederlandse goal na een lekkere pass van Victoria Pelova. Na de pauze leek Zuid-Afrika weer in de buurt te komen, nadat de bal op de stip ging na een makkelijk gegeven penalty.

Noko Matlou maakte het Sari van Veenendaal echter makkelijk. De penalty werd slap ingeschoten en dus werd die bal een prooi voor Van Veenendaal. De goalie keepte ook sterk toen Kgatlana wederom de verdediging van Oranje te snel af was.

Daardoor bleef het uiteindelijk bij die ene Zuid-Afrikaanse treffer. In het laatste kwartier werd het nog 5-1. De ingevallen Damaris Egurrola kopte in de 75e minuut binnen uit een voorzet van Esmee Brugts en maakte daarmee haar eerste goal voor de OranjeLeeuwinnen.

Haar tweede volgde in de blessuretijd. Uit een vrije trap tikte de middenveldster de 5-1 en dus haar tweede treffer voor Oranje binnen.

Scoreverloop:
12' 1-0
Jackie Groenen
25' 1-1 Thembi Kgatlana
30' 2-1 Lineth Beerensteyn
39' 3-1 Vivianne Miedema
76' 4-1 Damaris Egurrola
90+' 5-1 Damaris Egurrola

Opstelling OranjeLeeuwinnen: Van Veenendaal, Olislagers (64' Van der Gragt), Janssen, Nouwen, Wilms (80' Casparij), Van Dooren (46' Brugts), Spitse, Groenen (64' Egurrola), Pelova, Miedema, Beerensteyn (46' Leuchter)

Opstelling Zuid-Afrika: Dlamini (46' Swart), Matlou, Mbane, Ramalepe, Motlhalo, Holweni (81' Moodaly), Smidt (60' Kgoale), Biyana, Salgado (60' Cesane), Kgatlana, Dhlamini