OranjeLeeuwinnen vallen tegen: "Legt een zwakte van dit team bloot"

Een duel tussen Elisa Bartoli en Daniëlle van de Donk
Een duel tussen Elisa Bartoli en Daniëlle van de Donk Foto: © BSR Agency

De OranjeLeeuwinnen begonnen de EK-kwalificatie afgelopen vrijdag met een 2-0 nederlaag tegen Italië. Het was één van de slechtste wedstrijden onder leiding van bondscoach Andries Jonker en dus is het zoeken naar lichtpuntjes.

"Jonker ziet zelfs na kansloze nederlagen altijd lichtpuntjes, hij zal wel moeten ook, maar na de wedstrijd in Cosenza moest er een loeplamp aan te pas komen om ze te vinden", omschrijft Dirk Jacob Nieuwboer in de Volkskrant de situatie. Oranje creëerde vrijwel niks tegen Italië.

"Op basis van de statistieken kon Nederland 0,81 doelpunten verwachten, Italië kwam tot 2,21 ‘expected goals’. Geen pech dus, eerder een bevestiging van een structureel probleem, want de aanvallende onmacht komt niet uit de lucht vallen", kaart Nieuwboer aan.

De journalist gaat nog verder qua statistieken. "Na het aantreden van Jonker zat er een stijgende lijn in het spel, ook aanvallend. Tot het WK afgelopen zomer kwam Oranje gemiddeld tot 2,6 verwachte doelpunten. Op dat toernooi daalde het naar 1,93 en daarna zit het gemiddeld op 1,69 per wedstrijd. Teken aan de wand: Jonker (2,03) zit nu onder het gemiddelde van zijn voorganger Mark Parsons (2,19), waarover de internationals klaagden dat hij ze te defensief liet spelen en die na een teleurstellend EK het veld moest ruimen."

Nieuwboer vervolgt: "De Nederlander (58 procent) heeft verhoudingsgewijs nog net iets vaker gewonnen dan de Engelse coach (56 procent), maar als Noorwegen dinsdag ook wint, staan ze gelijk." Noorwegen is dinsdagavond de volgende tegenstander. Oranje zal het dan wederom zonder een groot aantal gevestigde namen, zoals Jackie Groenen, Vivianne Miedema en Jill Roord, moeten doen.

"Dat een ‘half elftal’ topspelers mist, is een verzachtende omstandigheid, maar legt ook een zwakte van dit team bloot. Zonder deze spelers zijn er te weinig speelsters die de boel op sleeptouw kunnen nemen. Oranje teert al langere op een smalle basis en dat begint de ploeg nu op te breken", aldus Nieuwboer.

Lees meer:
0 reacties