OranjeLeeuwinnen steunen Lewerissa: "het woord kanker is heel heftig"

Vanity Lewerissa kreeg de verschrikkelijke constatering borstkanker, maar kon op 22 juli het geweldige nieuws delen dat ze kankervrij was. Het doel van Lewerissa is om nog minimaal een wedstrijd voor haar club Standard Luik te spelen. Dinsdagavond werd stilgestaan bij de ziekte.

Dinsdagavond droegen de internationals van Nederland en Noorwegen tijdens de volksliederen in Den Haag een Pink Ribbon op hun borst. Dit is onder andere voor de fysiotherapeute van Oranje, Kim Blewanus en voor haar tweelingzus Eva, die hetzelfde lot trof. Ook voor voormalig international Vanity Lewerissa, maar ook voor iedereen die met deze ziekte te maken krijgt. "Trek meteen aan de bel, schaam je vooral niet om naar de huisarts te gaan", roept Lewerissa op in het Algemeen Dagblad . "Liever tien keer voor niks dan één keer te laat. Mijn tumor was nog vrij klein. Als je er vroeg bij bent, zijn je kansen veel groter. "Dan gaan alle alarmbellen af", gaat Lewerissa verder. "Je pakt je telefoon en gaat naar Google. Dat is zeker niet geruststellend. Maar het is weekend, dus je moet sowieso wachten tot maandag. Dan maakt de huisarts een afspraak voor je in het ziekenhuis, krijg je een mammografie en echografie. Het woord kanker horen is heel heftig. Toen ik de uitslag kreeg, heb ik een halfuur zitten huilen. Op dat moment vergaat je wereld. Het besef is er nog niet als je die rollercoaster ingaat." Lewerissa ondergaat een borstreconstructie met haar eigen buikvetweefsel, maar de chemokuren vielen haar zwaar. "Ik bleek er allergisch voor te zijn, mijn lichaam wilde dat gif niet", vervolgt ze. Daar moesten oplossingen voor gezocht worden. Gelukkig zijn die gevonden. Het moeilijkste vond ik het verlies van mijn haren. Ook al hebben ze tegenwoordig van die mooie haarwerken, het beeld dat je van jezelf hebt – gelijk zo ziek – is niet fijn." Op 22 juli is het dan eindelijk zover en deelt ze het heuglijke nieuws dat ze kankervrij is. Haar doel is dus om nog minimaal een wedstrijd te spelen namens Standard Luik. "Of dat lukt hangt natuurlijk af van hoe mijn lichaam reageert. Bij een domme struikelpartij, omdat ik mijn lichaam niet onder controle had, brak ik mijn sleutelbeen. Ik train met de fysio, vooral op kracht. En bouw mijn conditie op. Hopelijk mag ik snel weer op het veld staan", aldus Lewerissa.

Lees meer: